ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι γνωστό πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προσφέρει καρδιοπροσατευτική δράση και βοηθά στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Reading, αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Nutrition, βρέθηκε πως η κατανάλωση μόλις 100 γρ χυμού από παντζάρι οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης το πολύ μέσα σε 4 ώρες.

Ο χυμός από παντζάρι είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα που συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το παντζάρι επιπλέον περιέχει φυσικές χρωστικές με αντιοξειδωτικές δράσεις που ονομάζονται betalains (βήτα- ξανθίνες και βήτα- κυανίνες) και προσφέρουν προστασία κατά της υπέρτασης και της καρδιακής νόσου.

Οι βολβοί του παντζαριού περά από πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, περιέχουν μεταξύ άλλων ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, που βοηθούν με το δικό τους τρόπο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ελένη Ν.Φουσέκα
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
(Βιογραφικό σημείωμα)