Δώδεκα Κολομβιανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα που φέρονται ότι είχαν στήσει αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) χθες, σε μια επαρχιακή περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Η επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Μαχαγιούρα, στην επαρχία Λα Γκουαχίρα, και αποδόθηκε σε μαχητές των FARC από αξιωματούχους των τοπικών αρχών και το στρατό.

Το κολομβιάνικο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol, επικαλούμενο τις ένοπλες δυνάμεις, ανέφερε ότι ένας ανθυπολοχαγός, ένας λοχίας και δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση, που ο κυβερνήτης της επαρχίας Λα Γκουαχίρα, Χουάν Φρανσίσκο Γκόμες, αποκάλεσε «άνανδρη ενέδρα».

«Δυστυχώς, μας ανέφεραν το θάνατο 12 στρατιωτικών, ενώ τέσσερις τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε ιατρικά κέντρα», δήλωσε η Γιούστι Μαρία Λόπες, αξιωματούχος στην δημαρχία της Μαϊκάο, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην επαρχία. Η επίθεση, που αποδόθηκε στο Μέτωπο 59 των FARC, σημειώθηκε σε μια επαρχιακή ορεινή περιοχή, την Περίχα, περίπου 1.500 χλμ. από την Μπογοτά, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.

Σε ένα άλλο περιστατικό, μαχητές των FARC φέρονται ότι τραυμάτισαν πέντε αστυνομικούς που περιπολούσαν στην πόλη Τεοράμα, στην επαρχία Νόρτε δε Σανταντέρ. Μετά την δημοσιοποίηση της είδησης για την ενέδρα των ανταρτών ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες διέταξε να ενισχυθούν οι περίπολοι στα σύνορα της χώρας του με την Κολομβία, για να αποτραπεί η παρείσφρηση «αυτής της ένοπλης παράταξης στο έδαφός μας».

Τον Απρίλιο, 15 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες με αντάρτες των FARC στην επαρχία Κακετά, στη νότια Κολομβία, ενώ τον Μάρτιο, άλλη μια ενέδρα είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους στην Αράουκα, επίσης στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Στην μάχη της 28ης Απριλίου οι αντάρτες αιχμαλώτισαν ένα Γάλλο δημοσιογράφο, το Ρομεό Λανγκλουά, που συνόδευε μια κοινή περίπολο του στρατού και της αστυνομίας. Οι FARC μάχονται εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης στην Κολομβία από το 1964.

Σύμφωνα με τις αρχές, διαθέτει ακόμη τουλάχιστον 9.200 μαχητές, παρότι έχει αποδυναμωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία κι έχει υποστεί τις απώλειες πολλών σημαντικών ηγετών του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook