ΑΛΗΘΕΙΑ

Η κάθε σχέση στο ξεκίνημα της, ειδικά όταν βασίζεται στον έρωτα, είναι μαγική. Μοιάζει σαν να έχουν πραγματοποιηθεί τα όνειρά μας.

Συχνά συμβαίνει μάλιστα, να μη μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο σύντροφός μας συγκεντρώνει τόσα χαρίσματα. Αφού περάσει, ωστόσο, μια περίοδος για άλλους μικρή και για άλλους μεγαλύτερη, έρχεται η πρώτη κρίση στη σχέση. Η πρώτη αυτή κρίση, παρότι απογοητεύει, τρομάζει τους συντρόφους ή τους κάνει να χάνουν την πίστη τους, είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο στάδιο στη σχέση.

Είναι η περίοδος που αρχίζει πλέον η ουσιαστική γνωριμία των δυο συντρόφων, και εφόσον τελικά κανείς δεν είναι τέλειος, αρχίζει μια περίοδος όπου γίνονται εμφανείς και οι δικές μας αρνητικές πτυχές αλλά και του συντρόφου μας, και αυτό δεν είναι ευχάριστο.

Όπως πολύ ωραία αναφέρει ο Μπουκάι:

«Ο καλύτερος, ο ακριβέστερος και αυστηρότερος απ’ όλους τους καθρέπτες είναι η σχέση του ζευγαριού: είναι ο μοναδικός δεσμός στον οποίο μπορούν να καθρεπτιστούν από κοντά οι καλύτερες και οι χειρότερες πλευρές μας.»

Μπροστά στο ζευγάρι λοιπόν ανοίγονται δυο δρόμοι. Ο πρώτος είναι να προσπαθήσουμε να αντισταθούμε στη διαδικασία αυτή, να κρύψουμε τον εαυτό μας, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε και να κρίνουμε ότι δε μας ικανοποιεί στον άλλο και τελικά να απογοητευτούμε και να πιστέψουμε ότι και αυτή η σχέση αποδείχθηκε ότι δεν είναι αυτό που είχαμε ονειρευτεί.

Ο δεύτερος δρόμος είναι να βιώσουμε το στάδιο αυτό, σαν απαραίτητο στάδιο ανάπτυξης της σχέσης. Να δώσουμε την ευκαιρία στον άλλο να μας γνωρίσει και σε εμάς την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτόν. Άλλωστε η σχέσεις ήταν πάντα ένα ταξίδι που δεν ξέρουμε απαραίτητα που θα οδηγήσει. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι αξίζει να το κάνουμε με όλες τις προκλήσεις.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα ότι δεν υπάρχει τέλεια σχέση, γιατί δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι. Συνεπώς, εγκαταλείποντας την προσπάθεια μπροστά στην πρώτη πρόκληση, στερούμε πιθανότατα από τον εαυτό μας την ευκαιρία για μια βαθιά συνάντηση και μια βαθιά επαφή με τον άλλο, που υπερβαίνει ακόμα και τον ερωτά.

Μανιώρου Κάλλια
Συμβουλευτική Ψυχολόγος MC
(Βιογραφικό σημείωμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook