Σε απόλυτη ετοιμότητα βολής σε πραγματικό χρόνο τέθηκε το πρωί ολόκληρο το επίγειο σύστημα αεράμυνας της χώρας στο πλαίσιο άσκησης- ελέγχου ετοιμότητας.

Την σχετική εντολή έδωσε αιφνιδιαστικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος και προς τους τρείς κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η άσκηση αφορά το σύνολο των μέσων εγκαίρου προειδοποίησης και αντιαεροπορικής άμυνας, δηλαδή ραντάρ, πύργους ελέγχου, αισθητήρες πάσης φύσεως, αντιαεροπορικά συστήματα όλων των βεληνεκών (Πάτριοτ, S-300, ΤΟΡ-Μ, Βέλος, Χωκ κλπ).

Η διαταγή κινητοποίησε όλο το σύστημα αεράμυνας της χώρας,ενώ ειδικά στην Κρήτη σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκαν όλα τα συστήματα αεράμυνας απο το Πεδίο Βολής Κρήτης και την 115 Πτέρυγα Μάχης στο Ακρωτήρι Χανίων, μέχρι και την 126 Σμηναρχία Μάχης και τους ρωσικούς πυραύλους S 300,οι οποίοι είναι έτοιμοι να εκτελέσουν βολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας τέθηκαν και τα ραντάρ σε Μουστάκο και Ζήρο, καθώς επίσης και τα αεροδρόμια σε Καστέλι και Τυμπάκι.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επισκεφθεί και επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις των S300 στο Ηράκλειο και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Κωσταράκος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην πραγματοποίηση – για πρώτη φορά – δοκιμαστικής βολής με S300 εντός του έτους.

Το ερώτημα που προκύπτει μετά από τις συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας είναι αν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία για κάποια ορατή απειλή στο άμεσο μέλλον ή αποτελούν απλά έλεγχο της λειτουργίας οπλικών συστημάτων και των αντανακλαστικών του προσωπικού.

Από το ΥΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ ,διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για το δεύτερο και ότι τα αποτελέσματα των αντιδράσεων του προσωπικού σε τέτοιου είδους ξαφνικές ενεργοποιήσεις των αμυντικών σχεδίων είναι άψογα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook