Νέες πηγές μεθανίου, που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από υπόγειες «δεξαμενές» στην Αρκτική καθώς λιώνουν οι παγετώνες, ο μόνιμος πάγος και το κάλυμμα πάγου, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Geoscience, είναι τα πρώτα που καταγράφουν τη διαρροή μεθανίου εξαιτίας της συρρίκνωσης των πάγων, η οποία όπως λένε επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλάσκα στο Φέρμπανκς υποστηρίζουν ότι σε έρευνές τους μόνο στην Αλάσκα εντόπισαν 150.000 σημεία, από τα οποία βγαίνει μεθάνιο, κοντά στις άκρες παγετώνων που υποχωρούν ή μόνιμου πάγου που λιώνει. Στη Γροιλανδία, τα σημεία αυτά βρίσκονται κυρίως στις άκρες παγοκρηπίδων, οι οποίες συρρικνώνονται τα τελευταία 150 χρόνια.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Κέιτι Ουόλτερ ’ντονι λέει ότι σήμερα, αυτά τα σημεία διαρροής δεν αποτελούν μεγάλη πηγή εκπομπών μεθανίου, όμως «με την περαιτέρω υποβάθμιση της κρυόσφαιρας, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πραγματικά μεγάλη πηγή». Το μεθάνιο ως αέριο του θερμοκηπίου είναι πολύ ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα και οι ερευνητές εκφράζουν την ανησυχία ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αρκτική θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια «ωρολογιακή βόμβα» μεθανίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook