Εκκεντρικά κουστούμια, εκκωφαντικές μουσικές, ξέφρενος χορός μέχρι τελικής πτώσεως στους ρυθμούς της σάμπα, μνημειώδη άρματα και οι περίφημες «passistas» (χορεύτριες) ντυμένες μόνο με τις αχυρένιες φουστίτσες τους... Οι θεαματικές παρελάσεις του καρναβαλιού του Ρίο στη Βραζιλία, ξεκίνησαν.

Τις νύχτες της Κυριακής και της Δευτέρας, οι 12 καλύτερες σχολές σάμπα του Ρίο, θα διαγωνιστούν για τον περίφημο τίτλο του «πρωταθλητή του καρναβαλιού», ένα θέαμα που κάθε χρόνο μεταδίδεται από τις τηλεοράσεις όλου του κόσμου.

Τα μέλη των σχολών παρελαύνουν στο «Σαμποδρόμιο» μπροστά σ’ ένα κοινό 70.000 προνομιούχων θεατών! Πρόκειται για μια λεωφόρο 700 μέτρων, διαμορφωμένη κατάλληλα, ακόμα και με θέσεις για VIP.

Περισσότεροι από 800.000 επισκέπτες απ' όλη τη Βραζιλία και από τις χώρες όλου του κόσμου, ταξίδεψαν μέχρι το Ρίο, ενώ σύμφωνα με την τοπική αυτοδιοίκηση, η πόλη υπολογίζει τα έσοδά της σε 900 εκατ. δολάρια, από ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια.

Σε μια χώρα που ζει έντονα την τρέλα του καρναβαλιού, οι παρελάσεις αυτές είναι συγχρόνως μια εκδήλωση υπερηφάνειας για τον τεράστιο πληθυσμό από τις φαβέλες, μία αποθέωση και ένα πνεύμα συναγωνισμού που εκφράζεται με πάθος παρόμοιο μ’ εκείνο που οι Βραζιλιάνοι εκδηλώνουν για το ποδόσφαιρο.

Για κάθε σχολή σάμπα, η αγωνία είναι μεγάλη. Κάθε μία ξόδεψε μέχρι και 5 εκατ. δολάρια για την προετοιμασία της παρέλασης, χρήματα που παραδοσιακά «διατίθενται» από τη μαφία των παράνομων παιχνιδιών της πόλης, ωστόσο χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότεροι διάσημες μάρκες δίνουν κι αυτές χρήματα ως χορηγοί.

Το Ρίο δεν περίμενε τις δύο νύχτες της μεγάλης παρέλασης. Οι καρναβαλιστές έχουν ήδη ξεχυθεί τους δρόμους της πόλης. Χθες, παρά την καταρρακτώδη βροχή, σχεδόν δύο εκατομμύρια κόσμος που γιόρταζε το παραδοσιακό Bola Preta κατέκλυσε τις λεωφόρους του κέντρου τραγουδώντας και χορεύοντας σάμπα.

Περίπου 50.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να διατηρήσουν την ασφάλεια στην πόλη, η οποία θα υποδεχτεί και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

«Όλοι γίνονται ένα, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Όλος ο κόσμος έρχεται εδώ με την ίδια ανάγκη: να διασκεδάσει», λέει μια νεαρή foliao (καρναβαλίστρια), φορώντας μια άφρο περούκα και τεράστια γυαλιά ηλίου.

Αυτό που συμβαίνει στο Ρίο, συμβαίνει σ’ όλη τη Βραζιλία, μία χώρα με 193 εκατ. κατοίκους, την έβδομη πλέον οικονομική δύναμη στον κόσμο. Για μία ολόκληρη εβδομάδα, από τον Βορρά ως το Νότο, η Βραζιλία ζει στους τρελούς ρυθμούς του καρναβαλιού της, μιας παράδοσης που διατηρεί τα τελευταία 150 χρόνια. Πάντως, προληπτικά, η κυβέρνηση της Βραζιλίας μοίρασε δωρεάν σ’ ολόκληρη τη χώρα, 85 εκατ. προφυλακτικά!enet