Σε μια αποστολή-ορόσημο στην ιστορία των διαστημικών επιχειρήσεων, η αμερικανική SpaceX εκτόξευσε τη Δευτέρα τη μη επανδρωμένη κάψουλα Dragon, το πρώτο όχημα ιδιωτικής εταιρείας που θα ανεφοδιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για λογαριασμό της NASΑ, μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων της.

Τοποθετημένο στην κορυφή του πυραύλου Falcon της εταιρείας, το Dragon εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 10.44 ώρα Ελλάδας την Τρίτη.

Λιγότερο από δέκα λεπτά αργότερα, η κάψουλα τέθηκε σε τροχιά σε ύψος 340 χιλιομέτρων. Θα περάσουν όμως τρεις ημέρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στα δεδομένα τηλεμετρίας προκειμένου να προσδεθεί στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα του ISS.

Η SpaceX, μια εταιρεία που δημιούργησε ο συνιδρυτής του PayPal Ίλον Μασκ, εξασφάλισε συμβόλαιο 1,6 δισ. δολαρίων για συνολικά 12 αποστολές ανεφοδιασμού στον ISS. Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, το Dragon θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως επταθέσιο όχημα για επανδρωμένες αποστολές.

Μια ακόμα αμερικανική εταιρεία, η Orbital Sciences Corp. ελπίζει να πραγματοποιήσει αργότερα φέτος την πρώτη αποστολή ανεφοδιασμού στον ISS με το σκάφος Cygnus.

Στο μεταξύ, τα μόνα σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα από και προς το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα είναι τα ρωσικά Soyuz. Η Ρωσία χρεώνει τους Αμερικανούς 60 εκατομμύρια δολάρια ανά θέση.

Το Dragon θα παραδώσει στο σταθμό προμήθειες και εξοπλισμό συνολικού βάρους περίπου μισού τόνου.

Δέκα οκτώ ημέρες αργότερα, θα αποσυνδεθεί από τον ISS και θα πέσει με αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί σε επόμενη αποστολή.

in.gr