Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Επεξεργασίας Δεδομένων, δημιούργησε ένα καινοτόμο εργαλείο στήριξης της τοπικής οικονομίας, που φέρνει σε επαφή τον καταναλωτή απευθείας με τον παραγωγό: το Ε-Market.

Πρόκειται για ηλεκτρονική πλατφόρμα μητρώου τοπικών παραγωγών και τοπικών προϊόντων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, που στοχεύει στην απευθείας πώληση των προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή και στην αύξηση των τοπικών εισοδημάτων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι «ζωντανή», λειτουργεί δηλαδή διαδραστικά ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή. Οι παραγωγοί μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας www.minoapediadas.gr εγγράφονται δωρεάν στο E-Market τοπικών προϊόντων και αποκτούν το δικό τους κωδικό, μέσω του οποίου διαχειρίζονται τα δεδομένα των προϊόντων που προσφέρουν.

Ανά πάσα στιγμή κάθε παραγωγός μπορεί μόνος του να ενημερώνει τη σελίδα, τόσο για τις τιμές όσο και για τις ποσότητες των προϊόντων που διαθέτει, να ελέγχει τη χρονική ισχύ των προσφορών του κ.α.

Παράλληλα, ο καταναλωτής μπορεί μέσα από μια ευρεία γκάμα προϊόντων να αναζητά το καλύτερο για τα δικά του δεδομένα και να στέλνει απευθείας στον παραγωγό την παραγγελία του.

Έτσι, μέσω του E-Market η τεχνολογία συναντά την παραγωγή και δημιουργεί ευκαιρίες τόνωσης της τοπικής αγοράς αλλά και διευκόλυνσης του καταναλωτή, λειτουργώντας ανταποδοτικά για τον οικογενειακό του προγραμματισμό, αφού του δίνει τη δυνατότητα να προμηθεύεται τα προϊόντα στην τιμή παραγωγής χωρίς μεσάζοντες.

Το νέο αυτό εγχείρημα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο κ. Γιώργος Βιτσάκης, υπεύθυνος ομάδας εκπαίδευσης Εργαστηρίου Επεξεργασίας Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο κ. Γιώργος Αποστολάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε θέματα πρωτογενή τομέα.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μέσα στη δύσκολη οικονομική – πολιτική συγκυρία που διέρχεται η χώρα, με τα προβλήματα να επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία των Δήμων θεωρούμε ότι ανάμεσα στους στόχους αυτής της περιόδου –πέρα από την αντιμετώπιση της καθημερινότητας- είναι η στήριξη της τοπικής παραγωγής με δράσεις και παρεμβάσεις που δρομολογούνται στο επίπεδο των ΟΤΑ.

Στα πλαίσια αυτά προχωρήσαμε, με την εθελοντική συνεργασία του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη δημιουργία μιας πιλοτικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, επιχειρώντας να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο μεταξύ των επιχειρήσεων του Δήμου μας και των αγοραστών σε όλη την Ελλάδα αλλά στη συνέχεια και στο εξωτερικό.

Η ηλεκτρονική αυτή σελίδα αποτελεί πρόσκληση αλλά και πρόκληση για όλους τους Δήμους της χώρας να αποκτήσουν αντίστοιχες υποδομές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους τους αγοραστές της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού να γνωρίσουν τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις κάθε τόπου.

Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην απευθείας σύνδεση παραγωγών και καταναλωτών κι έτσι το προϊόν θα μπορεί να αγοράζεται στην αρχική τιμή που το διαθέτει ο παραγωγός, χωρίς μεσάζοντες, που ανεβάζουν το κόστος των προϊόντων».

Ο υπεύθυνος της ομάδας εκπαίδευσης του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γιώργος Βιτσάκης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα προωθεί την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, απευθύνοντας εθελοντικό κάλεσμα στους Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης να συνεργαστούν μαζί του για να αποκτήσουν αντίστοιχες ηλεκτρονικές υποδομές.

Τέλος, όπως ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε θέματα πρωτογενή τομέα, κ. Γιώργος Αποστολάκης, για την εγγραφή στο E-Market του Δήμου δίνεται έμφαση στους παραγωγούς (ιδιώτες, ομάδες, εταιρείες, συνεταιρισμούς) που παράγουν κυρίως συσκευασμένα και όχι χύμα προϊόντα. Ιδιαίτερα για τον πρωτογενή τομέα, δίνεται προτεραιότητα στους παραγωγούς πιστοποιημένων και βιολογικών προϊόντων.

Παράλληλα, το E-Market είναι ανοιχτό σε κάθε καινοτόμο και επιχειρηματική προσπάθεια, που θα παράγει νέα βιώσιμα προϊόντα, προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες, με ελληνική και διεθνή εμπορεύσιμη αξία.

Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες της πλατφόρμας, μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου www.minoapediadas.gr και να αναζητήσουν στο δεξί της μέρος το banner «Ε-Market».

Εκεί κάνοντας κλικ, μπορούν να εισαχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες, είτε πρόκειται για παραγωγούς, είτε πρόκειται για καταναλωτές. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν και με το τηλέφωνο 28913 40305 του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook