Η εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα αποδυνάμωνε την ευρωπαϊκή οικονομία πολύ λιγότερο απ\’ όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα και θα μπορούσε ακόμη και να πυροδοτήσει την ανάπτυξη αν τα έσοδα επανεπενδύονταν επιτυχώς, υποστηρίζεται σε έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέρρευσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Πέρσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγιζε ότι ο φόρος αυτός – ο αποκαλούμενος και «φόρος Τόμπιν» από το όνομα του Αμερικανού οικονομολόγου που τον πρότεινε τη δεκαετία του 1970 – θα οδηγούσε σε απώλεια του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,53% μέχρι το 2050. Στους αναθεωρημένους υπολογισμούς που αναμένεται να παρουσιαστούν στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το κόστος θα ανερχόταν μόνο στο 0,28% του ΑΕΠ.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι χώρες που διαφωνούν με την επιβολή αυτού του φόρου, όπως η Βρετανία και η Σουηδία, βασίστηκαν στις αρχικές προβλέψεις της Επιτροπής για να υποστηρίξουν ότι η εισαγωγή του θα ήταν οικονομικά επιζήμια. Τράπεζες και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις θα έφευγαν από τις χώρες της ΕΕ για να εγκατασταθούν σε τρίτες χώρες ώστε να αποφύγουν το φόρο, ένα φαινόμενο που έζησε η Σουηδία όταν πειραματίστηκε με κάτι ανάλογο τη δεκαετία του 1990.

Ωστόσο, στα προαναφερθέντα έγγραφα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι μια επιχείρηση θα όφειλε να καταβάλει το φόρο ακόμη και να μετεγκατασταθεί σε άλλη χώρα, εφόσον θέλει να έχει δοσοληψίες με εμπορικούς μηχανισμούς που εδρεύουν σε χώρες της ΕΕ ή να κάνει συναλλαγές σε ομόλογα, μετοχές ή παράγωγα με Ευρωπαίους πελάτες. Κατά συνέπεια «ο κίνδυνος της γεωγραφικής μετεγκατάστασης παραμένει περιορισμένος, όπως και τα οφέλη από τη μετεγκατάσταση», συμπεραίνει η Κομισιόν. Αντιθέτως, ο φόρος Τόμπιν θα έφερνε νέα έσοδα ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, σημειώνει, επιβεβαιώνοντας παλαιότερες προβλέψεις της.

Εάν τα χρήματα αυτά δαπανούνταν – είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο – «σε δημόσιες επενδύσεις που προάγουν την ανάπτυξη (…) οι μελέτες δείχνουν ότι θα υπάρχουν θετικές συνέπειες αυτών των επενδύσεων (…) κατά 0,2 έως 0,4% του ΑΕΠ», προστίθεται στο κείμενο.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ενόψει της σημερινής συνόδου, είπε ότι η Κομισιόν θα καταθέσει προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε «στοχευμένες επενδύσεις» αυτά τα χρήματα τον επόμενο μήνα.

Η Γερμανία και η Γαλλία υποστηρίζουν την επιβολή του φόρου Τόμπιν όμως, δεδομένου ότι απαιτείται ομοφωνία για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων, άλλες χώρες που αντιτίθενται, όπως η Βρετανία, θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο εάν τεθεί η πρόταση αυτή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook