Ελλάδα και Κύπρος τα κατάφεραν! Πήραν το «χρυσό» εισιτήριο για τον τελικό της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου.Η Ελευθερία Ελευθερίου και η Ήβη Αδάμου μάγεψαν το κοινό στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και είναι έτοιμες να "ανάψουν" ξανά φωτιές με την παρουσία τους στον μεγάλο τελικό.

Βέβαια η βραδιά της Τρίτης είχε και λίγο από... δράμα, μιας και η ανακοίνωση των φιναλίστ έγινε ηλεκτρονικά και με τυχαία σειρά. Έτσι ακούσαμε το πολυπόθητο "Greece" μόλις τρεις θέσεις από το τέλος...

Πάντως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι έτοιμες να δώσουν τη μάχη. Στις 24 Μαΐου θα γίνει ο δεύτερος ημιτελικός όπου θα μάθουμε όλους τους αντιπάλους της Ελευθερίου.

Οι δύο φάσεις του διαγωνισμού θα μεταδοθούν (εκτός από την ζωντανή μετάδοση της ΕΡΤ) σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας (High Definition) από την ERT HD, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα, τη «Φωνή της Ελλάδας», το «ΦΙΛΙΑ» και τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της Ε.ΡΑ, καθώς και διαδικτυακά από την υπηρεσία WebTV στο www.ert.gr. Τον σχολιασμό για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ θα κάνει η Μαρία Κοζάκου.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player


Οι 10 χώρες που προκρίθηκαν, με την σειρά που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:

1. Ρουμανία

2. Μολδαβία

3. Ισλανδία

4. Ουγγαρία

5. Δανία

6. Αλβανία

7. Κύπρος

8. Ελλάδα

9. Ρωσία

10. Ιρλανδία

Οι συμμετέχοντες στον Β’ Ημιτελικό της 24ης Μαΐου θα εμφανιστούν ως εξής:

1. Σερβία

2. ΠΓΔΜ

3. Ολλανδία

4. Μάλτα

5. Λευκορωσία

6. Πορτογαλία

7. Ουκρανία

8. Βουλγαρία

9. Σλοβενία

10. Κροατία

11. Σουηδία

12. Γεωργία

13. Τουρκία

14. Εσθονία

15. Σλοβακία

16. Νορβηγία

17. Βοσνία & Ερζεγοβίνη

18. Λιθουανία

Από τους δύο ημιτελικούς θα επιλεγούν 20 τραγούδια (δέκα έχουν ήδη επιλεχθεί) για τον τελικό της 26ης Μαΐου. Στον τελικό θα συμμετάσχουν απευθείας οι «big five», δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς και το Αζερμπαϊτζάν ως διοργανώτρια χώρα. Η σειρά εμφάνισης των χωρών που θα προκριθούν στον Τελικό, θα προκύψει μετά από κληρώσεις που θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά το πέρας του κάθε ημιτελικού.

Οι έξι χώρες που συμμετέχουν απευθείας στον Τελικό, θα εμφανιστούν στις παρακάτω θέσεις:

1. Ηνωμένο Βασίλειο

9. Γαλλία

10. Ιταλία

13. Αζερμπαϊτζάν

19. Ισπανία

20. Γερμανία

Για τους δύο Ημιτελικούς, κάθε χώρα έχει δικαίωμα ψήφου μόνο στον ημιτελικό που διαγωνίζεται το τραγούδι της. Στον Πρώτο Ημιτελικό έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου το Αζερμπαϊτζάν, η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ στον Δεύτερο η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στον Τελικό ψηφίζουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό της Eurovision, ανεξάρτητα από το αν έχουν προκριθεί ή όχι. Η βαθμολογία κάθε χώρας προκύπτει από την τηλεψηφοφορία του κοινού και από Κριτική Επιτροπή, σε ποσοστό 50-50

Οι τηλεθεατές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας τους. Οι Έλληνες φίλοι του Διαγωνισμού έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στον Α’ Ημιτελικό και τον Τελικό, όχι όμως και στον Β’ Ημιτελικό.

protothema.gr