Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Aλ Άσαντ ότι βασανίζει και σκοτώνει κρατούμενους και ειρηνικούς διαδηλωτές, λέγοντας ότι οι πράξεις αυτές συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2011 που δημοσιεύεται την Τετάρτη, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται με λεπτομέρειες στον τρόπο με τον οποίο στρατεύματα ανέπτυξαν άρματα μάχης σε συνοικίες πόλεων, σκότωσαν ειρηνικούς διαδηλωτές, φυλάκισαν χιλιάδες άλλους, βασάνισαν κρατούμενους και έστειλαν αντικαθεστωτικούς σε μυστικά κέντρα κράτησης.

«Το είδος και η κλίμακα των παραβιάσεων στις οποίες προβαίνει το (συριακό) κράτος μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» σημειώνει η ΜΚΟ.

Η έκθεση επικαλείται πολλά παραδείγματα, όπως αυτό ενός μη κατονομαζόμενου άνδρα στην Μπανιάς, στην δυτική Συρία, ο οποίος κρατήθηκε έγκλειστος για τρεις ημέρες, υπέστη ξυλοδαρμούς, αναγκάστηκε να παραμείνει γυμνός και να «πίνει το αίμα του από το πάτωμα».

Στη Χομς, στην κεντρική Συρία, «η σορός του Τάρεκ Ζίαντ Αμπντ αλ Κάντερ, που είχε συλληφθεί την 29η Απριλίου (2011) παραδόθηκε στην οικογένειά του τον Ιούνιο», φέροντας «εμφανή σημάδια ηλεκτροσόκ» καθώς και «σημάδια που είχαν καταφανώς προκληθεί από χτυπήματα με μαστίγιο και μαχαίρι, ενώ ένα μέρος των μαλλιών του είχε ξεριζωθεί».

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει επίσης την προσπάθεια του καθεστώτος να τρομοκρατήσει όσους μετέχουν στο κίνημα αμφισβήτησης κι εκτός της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του πιανίστα Μαλίκ Τζαντάλι, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, και του οποίου οι γονείς «ξυλοκοπήθηκαν στο σπίτι τους στη Χομς» αφού ο γιος τους έλαβε μέρος σε μια διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την καταστολή δεν γλιτώνουν ούτε τα παιδιά, αναφέρει η οργάνωση. Για παράδειγμα, ο Μοχάμεντ αλ Μουλάα Ίσα, 14 ετών, από την Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία σκοτώθηκε από σφαίρες ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας διότι αρνήθηκε να λάβει μέρος σε μια διαδήλωση υπέρ του καθεστώτος.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Άσαντ, η οποία «δεν διεξάγει ανεξάρτητες έρευνες για τις παράνομες δολοφονίες, τα βασανιστήρια και τις άλλες κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η οργάνωση αναφέρει πως παρά το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον φάκελο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι οκτώ μήνες μετά την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης στη Λιβύη, δεν έχει γίνει κανένα αντίστοιχο βήμα στην περίπτωση του Αλ Άσαντ, και αυτό παρά τις «αυξανόμενες αποδείξεις ότι οι δυνάμεις του διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Από το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, πάνω από 12.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία, στην πλειοψηφία τους άμαχοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μη κυβερνητική οργάνωση που πρόσκειται στους αντικαθεστωτικούς.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό