Ολοκληρώνεται, σήμερα, Τετάρτη, το πρώτο βήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας θα διαβιβαστούν στις τράπεζες οι συμβάσεις προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίησή τους, μέσω της διάθεσης των ομολόγων ύψους 18 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Τα 18 δισ. ευρώ αποτελούν το πρώτο μέρος των 25 δισ. ευρώ που διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ, όπως αυτό συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011.

«Κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε ομόφωνα το οριστικό κείμενο της Σύμβασης Προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το κείμενο της Συμβάσεως Προεγγραφής θα διαβιβασθεί αύριο Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 στις τράπεζες», ανακοίνωσε την Τρίτη το ΤΧΣ.

Όπως δήλωναν τραπεζικές πηγές την Τρίτη, οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) θα λάβουν το αργότερο έως την Παρασκευή 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ προορίζονται για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες έχουν πάρει παράταση έως και το τέλος Μαΐου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Στη δανειακή σύμβαση που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, προβλέπεται η διάθεση συνολικά 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος, τα οποία θεωρούνται επαρκή για την αναπλήρωση των απωλειών από το «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος και τις επισφάλειες στα δάνεια λόγω της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, μετά από έναν ολιγοήμερο αποκλεισμό, θα αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργεί η ΕΚΤ, αφού προηγουμένως οι δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας επανέλθουν στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια με την «ένεση» των 18 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook