Με τίτλο «Η τραγωδία της αγαπημένης μου Ελλάδας», η συγγραφέας του «Νησιού», Βικτόρια Χίσλοπ, γράφει στην «Daily Telegraph» για την κατάσταση στη χώρα μας όπως τη βιώνει η ίδια.

Οι Ελληνες έχουν πέσει σε κατήφεια, είναι απελπισμένοι και νιώθουν ταπεινωμένοι με αυτό που τους συμβαίνει, αναφέρει η Βρετανίδα συγγραφέας, που έχει σχεδόν πολιτογραφηθεί Ελληνίδα, καθώς περνά πολλούς μήνες στη χώρα μας και έχει αγοράσει ένα σπίτι στην Κρήτη.

«Ημουν εδώ όταν η Ελλάδα ήταν μια γιορτή και τώρα μοιράζομαι το \”χανγκόβερ\” της επόμενης μέρας. Είναι απελπιστικά επώδυνο και θλιβερό» γράφει. «Πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους, αλλά οι στατιστικές δεν αποκαλύπτουν τις χιλιάδες που εξακολουθούν να εργάζονται αλλά δεν πληρώνονται επί μήνες.

Είναι εγκλωβισμένοι: δεν έχουν εισόδημα αλλά αν φύγουν δεν έχουν καμιά ελπίδα να πάρουν όσα τους οφείλουν. Ενα τεράστιο κομμάτι της χώρας έχει μείνει χωρίς διαθέσιμα χρήματα, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να καταρρέουν».

«Εχω δει άνδρες με κοστούμια να «ψαρεύουν» σε σκουπιδοτενεκέδες» παρατηρεί με θλίψη, ενώ μιλά και για τα παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα και δεν έχουν θέρμανση στα σχολεία.

«Εχω ακούσει με ανοιχτό το στόμα ιστορίες φοροδιαφυγής, «φακελάκια» που δίνονται σε επιθεωρητές για να μειωθεί ένας λογαριασμός και ορισμένες φορές η πίεση για δοθούν αυτές οι μίζες ισοδυναμεί με εκβιασμό».

Η Χίσλοπ διαπιστώνει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στο κλίμα στην επαρχία σε σχέση με την Αθήνα, όπου η διάθεση είναι καταθλιπτική. «Στα πρόσφατα ταξίδια μου μου έδωσαν τόσα δώρα που έπρεπε να τα στείλω στο σπίτι με φορτωτική. Ακόμη κι όταν έχουν ελάχιστα, οι Ελληνες δίνουν και η γενναιοδωρία τους σε κάνει να νιώθεις ταπεινός».

Μιλάει ακόμη για τους Ελληνες φίλους της που ζήτησαν τη βοήθειά της για να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό, για τον τουρισμό που είναι το μεγάλο κεφάλαιο της Ελλάδας.

«Γυρνούσα ανά την Ελλάδα για να μιλήσω για το βιβλίο μου «The Thread» (Το νήμα) είναι μια ιστορία για την ικανότητα των Ελλήνων να επιβιώνουν και τώρα πρέπει να κάνουν το ίδιο» τονίζει.

«Την προηγούμενη εβδομάδα έβρεξε? μετά από μερικές ώρες τα σύννεφα υποχώρησαν και εμφανίστηκε ένα έντονο ουράνιο τόξο. Η Ελλάδα πάντοτε παρέχει δράμα. Πάντοτε είναι μεγαλύτερη από τη ζωή. Ελπίζω για αυτή την εξαιρετική χώρα ότι το ουράνιο τόξο ήταν συμβολικό και ότι η Ελλάδα σύντομα θα βρει τον κρυμμένο της θησαυρό» καταλήγει.

Δείτε εδώ ολόκληρο το άρθρο της Βικτόρια Χίσλοπ στην Daily Telegraph

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook