Ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, που αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση στη μετεωρολογία, ευθύνεται για την αλλαγή του καιρού τις τελευταίες ημέρες. Το άστατο σκηνικό αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η ΕΜΥ προβλέπει μερική βελτίωσή του για τις επόμενες ημέρες και άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία όμως δεν θα διαρκέσει πολύ αφού από την Τρίτη ή την Τετάρτη ο υδράργυρος θα ακολουθήσει και πάλι πτωτική πορεία.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις αποδίδονται σε ένα είδος «σκωτσέζικου ντους» στην ατμόσφαιρα, καθώς, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «ένας κυματισμός στην ανώτερη ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα να αποκοπεί μία ψυχρή αέρια μάζα της κεντρικής Ευρώπης, η οποία μεταφέρθηκε νότια και έφτασε μέχρι τη δική μας περιοχή.

Η σύγκλιση των ψυχρών αέριων μαζών με τις προυπάρχουσες θερμές και ζεστές, είχε ως αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε, τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και τις αστραπές και τους κεραυνούς».

econews.gr