Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, διατηρεί την πίεση προς την Ελλάδα για την ανάταξη της δημοσιονομικών της, λέγοντας ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε την Τετάρτη από το BBC.

Παράλληλα, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις πιθανής εξόδου από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το κόστος αυτής της εξέλιξης είναι πιθανόν να είναι τόσο υψηλό, ώστε τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης να είναι έτοιμα να καταβάλουν μεγαλύτερη βοήθεια για να παραμείνει η Ελλάδα στη Νομισματική Ένωση.

«Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη έχει ένα τίμημα. Ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Υπάρχουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν, φορολογικά έσοδα που πρέπει να εισπραχθούν, και αυτό έχει ένα τίμημα», είπε στην εκπομπή Today του BBC.

Αναφερόμενη στην εκδοχή εγκατάλειψης της πολιτικής λιτότητας από την Ελλάδα και εξόδου της από την Ευρωζώνη, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι ευχάριστη για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά «προετοιμάζεται για όλες τις καταστάσεις».

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν είναι βεβαίως μια επιλογή που ενθαρρύνουμε, ούτε η καλύτερη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το κόστος αυτής της εξέλιξης είναι πιθανόν να είναι τόσο υψηλό, ώστε τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης να είναι έτοιμα να καταβάλουν μεγαλύτερη βοήθεια για να παραμείνει η Ελλάδα στη Νομισματική Ένωση.

«Μπορεί τα μέλη της Ευρωζώνης να είναι διατεθειμένα να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια -και ίσως και να επιμηκύνουν τη χρονική της διάρκεια- προς την Ελλάδα γιατί θεωρούν την ακεραιότητα της Ευρωζώνης αρκετά αποδοτική, ώστε να δικαιολογείται μια επιπλέον επένδυση. Είναι κι αυτό μία επιλογή», είπε.

Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και την εκλογική αναμέτρηση στις 17 Ιουνίου, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι «είναι παράλογο να αποπέμπουν τα κόμματα που είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και την ίδια στιγμή να λένε: θέλουμε να ανήκουμε στη Ευρωζώνη και να έχουμε ως νόμισμα το ευρώ».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook