Τη φωνή της κατά της μαφίας υψώνει η Ιταλία στην 20ή επέτειο από τη δολοφονία του δικαστή-σύμβολο του αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος Τζοβάνι Φαλκόνε. Στις 23 Μαΐου του 1992 ο Φαλκόνε πλήρωσε με τη ζωή του τις έρευνες κατά της Κόζα Νόστρα στο Παλέρμο και λίγο αργότερα ακολούθησε η δολοφονία του φίλου και συναγωνιστή Πάολο Μπορσελίνο.

Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές έφθασαν την Τετάρτη με τα «πλοία της νομιμότητας» στο Παλέρμο της Σικελίας για τις εκδηλώσεις μνήμης που έρχονται φέτος στον απόηχο της τραγωδίας στο σχολείο του Μπρίντιζι.

Σε συστράτευση στο μέτωπο υπέρ της νομιμότητας κάλεσε τους νέους ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. «Η μαφία δεν είναι ανίκητη. Δεν θα κουραστούμε ποτέ να ψάχνουμε την αλήθεια για τον Φαλκόνε και τον Μπορσελίνο» διεμήνυσε ενώπιον του πλήθους ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Δύο σκάφη, που ονομάσθηκαν «τα πλοία της νομιμότητας» αναχώρησαν από τη Νάπολη και την Τσιβιταβέκια μεταφέροντας χιλιάδες μαθητές και φοιτητές και πολλούς υπουργούς της ιταλικής κυβέρνησης, και κατέπλευσαν στο Παλέρμο για να παραστούν οι επιβάτες στις εκδηλώσεις και τις τελετές στη μνήμη του δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε.

Ο δικαστής, που είχε κηρύξει πόλεμο στην ιταλική Κόζα Νόστρα, σκοτώθηκε από τη μαφία μαζί με τη γυναίκα του Φραντσέσκα Μορβίλο και τρεις άνδρες της φρουράς του από έκρηξη δυναμίτη 350 κιλών που είχε τοποθετηθεί δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο από το αεροδρόμιο του Παλέρμο κοντά στην πόλη του Κάπασι.

Η βόμβα άνοιξε ένα τεράστιο κρατήρα στην οδό που οδηγεί στο κέντρο του Παλέρμο.

«Επιστρέψαμε για να μην λησμονήσουμε» έγραφε ένα πανό που κρατούσαν κατά την έξοδό τους από ένα «πλοίο της νομιμότητας» ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Φραντσέσκο Προφούμο και ο εισαγγελέας κατά της μαφίας Πιέρο Γκράσο.

Σειρά εκδηλώσεων και πορείες πραγματοποιούνται καθ\’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στη μνήμη του Τζοβάνι Φαλκόνε, αλλά και του δικαστή κατά της μαφίας Πάολο Μπορσελίνο, φίλου και συναδέλφου του Φαλκόνε, που δολοφονήθηκε δύο μήνες αργότερα στις 19 Ιουλίου 1992.

Η βόμβα που σκότωσε τον Πάολο Μπορσελίνο άνοιξε έναν τεράστιο κρατήρα στο δρόμο του Παλέρμο. Ο δικαστής και πέντε αστυνομικοί της συνοδείας του κυριολεκτικά διαμελίστηκαν.

«Δεν υπάρχει κανένα δημόσιο συμφέρον που να μπορεί να δικαιολογήσει καθυστερήσεις στην εξακρίβωση των γεγονότων και των ευθυνών. Το μόνο δημόσιο συμφέρον είναι η αλήθεια» δήλωσε στο Παλέρμο ο Μόντι, αναφερόμενος στις σκοτεινές ζώνες που εξακολουθούν να υφίστανται γύρω από την έρευνα για το θάνατο του Τζοβάνι Φαλκόνε.

Αυτοί που παρήγγειλαν και αυτοί που εκτέλεσαν την επίθεση, μέλη της Κόζα Νόστρα, συνελήφθησαν και καταδικάσθηκαν, όμως παραμένουν αμφιβολίες για ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων προσώπων, τα οποία συνδέονται με τις ιταλικές υπηρεσίες ασφαλείας.

«Για να ρίξουμε πλήρες φως στις επιθέσεις του 1992, έχουμε ανάγκη της συνεργασίας αυτών που γνωρίζουν και που ακόμη δεν τα έχουν πει όλα» δήλωσε από την πλευρά του ο Πιέρο Γκράσο.

Σε αναγνώριση των προσπαθειών τους στις δίκες της μαφίας, η μνήμη των Φαλκόνε και

Μπορσελίνο τιμήθηκε με το ιταλικό «Medaglia d\’oro al valor civile» (Χρυσό μετάλλιο για πολιτική ανδρεία) το 1992. Είναι οι ήρωες της Ιταλίας που ζητά το τέλος της μαφίας.

Πέντε ημέρες πριν τη συμπλήρωση 20 ετών από τη δολοφονία του Φαλκόνε η Ιταλία συνταράχθηκε από τη βομβιστική επίθεση στο επαγγελματικό λύκειο του Μπρίντιζι που φέρει το όνομά του από τη σύζυγο του Τζοβάνι Φαλκόνε, Φραντσέσκα Μορβίλο. Ένα 16χρονο κορίτσι, η Μελίσα Μπάσο, έχασε τη ζωή της.

Οι αρχικές υποψίες στράφηκαν στη μαφία και στην Sacra Corona Unita (Ιερό Ενωμένο Στεφάνι) της Απουλίας που έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο των Αρχών, εντούτοις η μαφία δεν έχει «υπογράψει» τέτοιου είδους επιθέσεις και πλέον οι έρευνες στρέφονται σε μεμονωμένη ενέργεια.

 

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook