Μείωση που θα ξεπερνά το 10% αναμένεται να σημειώσουν τα έσοδα του Δημοσίου τον Μάιο, καθώς η ύφεση και η προεκλογική περίοδος επηρεάζουν ανασταλτικά την λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την συμπεριφορά των φορολογουμένων.

«H μείωση των εσόδων τον Μάιο θα είναι μεγαλύτερη του 10%, σε ετήσια βάση», είπε στο Reuters στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ενώ ιδιώτες φοροτεχνικοί εκτιμούν ότι μπορεί να ανέλθει και στο 15%, καθώς οι πολίτες καθυστερούν τις πληρωμές των φόρων τους ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Η χώρα πρέπει να πετύχει αύξηση των εσόδων της κατά περίπου 4,3% στο σύνολο του έτους και να περιορίσει τις δαπάνες της, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να υποχωρήσει στο 7,3% του ΑΕΠ φέτος από 9,3% το 2011.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters στις αρχές του μήνα ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έως τα τέλη Ιουνίου.

«Υπάρχει κάποια αναστολή πληρωμών των υποχρεώσεων από τα φυσικά πρόσωπα λόγω της προεκλογικής περιόδου και της αβεβαιότητας που προκαλείται από το ενδεχόμενο η Ελλάδα να απομακρυνθεί από το ευρώ. Δεν είναι όμως κάτι γενικευμένο», είπε το στέλεχος του υπουργείου.

Νωρίτερα την Τετάρτη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι το Euro Working Group έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να ετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 16,14 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 16,64 δισ. ευρώ, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να διαμορφώνεται στα 9,14 δισ. ευρώ.

Ο νέος υπουργός οικονομικών Γιώργος Ζανιάς είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα έχει ο ίδιος τηλεφωνική επικοινωνία με τους επικεφαλής των εφοριών ώστε να μην υπάρξει χαλάρωση των μηχανισμών είσπραξης έως τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου.

Εφοριακοί, ωστόσο, είπαν στο Reuters ότι η μείωση των εσόδων στις επαρχιακές ΔΟΥ κυμαίνεται μεταξύ 15-30% στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

«Από τις φορολογικές δηλώσεις των μικρομεσαίων εταιριών για το οικονομικό έτος 2011 το 60% δηλώνει ζημίες. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2010 ήταν περίπου 20%», είπε στο Reuters ο Αβραάμ Πανίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ).

Η υστέρηση σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2011 από την προηγούμενη κυβέρνηση και την τρόικα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετα μέτρα, εάν δεν υπάρξει ελαστικοποίηση του μνημονίου μετεκλογικά όπως ζητούν τα περισσότερα κόμματα.

«Εάν δεν έχουμε σταθερή κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών, στις 18 Ιουνίου, τότε θα επικρατήσει το χάος», είπε ο κ. Πανίδης αναφερόμενος στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

«Δεν είμαστε σαν το Βέλγιο η την Ιταλία όπου ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί ακόμα και όταν δεν υπάρχει κυβέρνηση για ένα διάστημα» πρόσθεσε.

 

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook