Την επιτυχή δοκιμή νέου διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) ανακοίνωσε η Ρωσία με πηγές του υπουργείου Άμυνας να δηλώνουν ότι έχει σχεδιαστεί ώστε να καθιστά διάτρητη την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η δοκιμή έρχεται λίγες ημέρες αφότου ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Σικάγο ότι η αντιπυραυλική ασπίδα βρίσκεται στο μέσον της επιχειρησιακής της ανάπτυξης.

Ο πύραυλος μετέφερε ψεύτικη γόμωση και κάλυψε βεληνεκές 6.000 χιλιομέτρων.

«Ο υπό δοκιμήν πύραυλος έφθασε στη ζώνη προορισμού του στο πολύγωνο της Κούρα [στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή]. Οι στόχοι της εκτόξευσης εκπληρώθηκαν» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Βαντίμ Κοβά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από κινητή βάση στο κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ της βόρειας Ρωσίας.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι πρόκειται για τη δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση τέτοιου πυραύλου, έπειτα από την πρώτη αποτυχημένη δοκιμή στις 27 Σεπτεμβρίου 2011.

Τότε, στρατιωτικές πηγές και πηγές του τομέα της πυραυλικής βιομηχανίας είχαν δηλώσει ότι η πρώτη δοκιμή ενός νέου στρατηγικού πυραύλου εδάφους-εδάφους της Ρωσίας, που αποτελεί τελειοποίηση του διηπειρωτικού πυραύλου Topol-M, βεληνεκούς άνω των 10.000 χιλιομέτρων, είχε αποτύχει, αφού ο πύραυλος κατέληξε στο έδαφος λίγη ώρα μετά την εκτόξευσή του.

Την Τετάρτη πολλές πηγές δήλωσαν στο Interfax ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε είχε ως στόχο την αντιμετώπιση του αντιπυραυλικού συστήματος που έχει αναπτυχθεί από το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για ένα από τα στρατιωτικά τεχνικά μέτρα που αναπτύχθηκαν από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας σε απάντηση για την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος από τους Αμερικανούς» δήλωσε ο στρατηγός Βίκτορ Εσίν, πρώην διοικητής των στρατιωτικών μονάδων των στρατηγικών πυραύλων.

Ο ρωσικός πύραυλος χρησιμοποιεί «ένα νέο είδος καυσίμου που τού επιτρέπει να περιορίζει τον αναγκαίο χρόνο για τη θέση σε λειτουργία των προωθητικών μηχανισμών στην ενεργητική φάση της πτήσης» του πυραύλου. Κατά συνέπεια, οι ικανότητες ενός τέτοιου πυραύλου στην εξουδετέρωση ενός αντιπυραυλικού συστήματος θα είναι ενισχυμένες, δήλωσε ρωσική στρατιωτική πηγή στο Interfax.

Η Ρωσία έχει καταγγείλει το σχέδιο ανάπτυξης συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από το ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη για την αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από χώρες όπως το Ιράν.

Το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας έχει μετατραπεί από το 2010 σε κεντρικό ζήτημα διαμάχης ανάμεσα στην Ατλαντική Συμμαχία και τη Ρωσία, η οποία το θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα έχει απαιτήσει είτε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα είτε να λάβει εγγυήσεις ότι αυτό δεν έχει ως στόχο την πυρηνική αποτρεπτική της ικανότητα. Ωστόσο, η δυτική συμμαχία δίνει αρνητική απάντηση, θέλοντας να διατηρήσει τα περιθώρια στρατηγικών ελιγμών της.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook