Σε πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ του δημάρχου και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου έχει εξελιχθεί η συζήτηση σχετικά με τον φορέα διαχείρισης του Φράγματος Αποσελέμη αλλά και τις ενδεχόμενες απαγορεύσεις που θα υποστούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής λόγω της λειτουργίας του. 

Παρακάτω δημοσιεύονται και οι δύο επιστολές: 

Στην επιστολή του ο επικεφαλής της παράταξης «ΨηφίΖω Λασίθι με ελπίδα και όραμα» κ. Γιώργος Μακράκης αναφέρει :

«Κύριε Δήμαρχε,

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17ης Μαΐου, καταθέσατε εισήγηση για το θέμα του υπό σύσταση φορέα διαχείρισης του Φράγματος Αποσελέμη. Επειδή η εισήγησή σας βρίθει ασαφειών και αντιφάσεων και επειδή, κατά τη γνώμη μου, αλλά και κατά τη γνώμη άλλων δημοτικών συμβούλων, που εναντιώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., η εισήγηση αυτή υπονομεύει τα συμφέροντα του Οροπεδίου και θέτει σε κίνδυνο τις γεωργικές, κτηνοτροφικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες των κατοίκων, αλλά και τη μακραίωνη φυσική ιστορία και κληρονομιά του τόπου μας, σας παρακαλώ να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα επί των οποίων παραθέτω αυτούσια αποσπάσματα από την εισήγησή σας για τον υπό σύσταση φορέα διαχείρισης του φράγματος Αποσελέμη.

Οι παραδοχές σας:

Λέτε, κύριε Δήμαρχε: «Η επένδυση του Ελληνικού Δημοσίου τόσο από Εθνικούς πόρους όσο και από το Ταμείο Συνοχής είναι μεγάλη και σίγουρα θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγ. Νικολάου (….) Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου όμως και οι κάτοικοί του θα παραμένουν απλοί παρατηρητές της περαιτέρω ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης και θα συνεισφέρουν με «μετανάστες-μετοίκους» και εποχιακούς βοηθούς της Τουριστικής Βιομηχανίας (…) Παράλληλα διαμορφώνεται ήδη μια ανασφάλεια στους εναπομένοντες καλλιεργητές για το μέλλον των καλλιεργειών τους, από περιρρέουσες φημολογίες αλλά και ασαφείς πολλές φορές απαντήσεις των αρμόδιων φορέων για τη χρήση φυτοφαρμάκων , λιπασμάτων κλπ επαγγελματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή (….) ο δήμος μας που είναι ο μόνος που δεν ωφελείται από την κατανάλωση του νερού του φράγματος»

Όπως αβίαστα προκύπτει από την εισήγησή σας και την εντυπωσιακή έκφρασή σας ότι το Οροπέδιο «παραμένει απλώς παρατηρητής», ο Δήμος μας και οι δημότες μας δεν κερδίζουν τίποτα από το Φράγμα Αποσελέμη, παρόλο που είμαστε ο Δήμος, που θα τροφοδοτήσει με τεράστιες ποσότητες νερού άλλους Δήμους στους οποίους θα επέλθει ανάπτυξη!!!

Ερώτημα: Οι οχλήσεις που λέτε «προκύπτουν από περιρρέουσες φημολογίες και ασαφείς πολλές απαντήσεις των αρμόδιων φορέων» ή από τους περιβαλλοντικούς όρους τους φράγματος, την απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου στην Δημοτική μας παράταξη, αλλά και την ανάλογη εμπειρία από άλλες περιοχές; Τελικά, έχουν ή δεν έχουν βάση οι φημολογίες για την απαγόρευση χρήσης φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και των λοιπών επαγγελματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή; Ξέρετε ή δεν ξέρετε τους περιβαλλοντικούς όρους για τις επιπτώσεις του Φράγματος για το Δήμο μας;

Ξέρουμε την απάντησή σας (μας την έχετε πει άλλωστε πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο). Θα μας πείτε, λοιπόν, «μέχρι τώρα δεν έχουμε απαγορεύσεις κλπ». Μα το έργο κύριε Δήμαρχε δεν έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά στο Οροπέδιο Λασιθίου! Μπορείτε, ως Δήμαρχος, να δώσετε μια απάντηση ξεκάθαρη για το μέλλον; Το φράγμα Αποσελέμη θα έχει επιπτώσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου ναι ή όχι και αν ναι, ποιες;

Οι αντιφάσεις σας:

Λέτε, κύριε Δήμαρχε:«Τα μέχρι σήμερα ανταποδοτικά οφέλη που έχει εξασφαλίσει η Δημοτική Αρχή, μετά από σκληρές «μάχες» και διαπραγματεύσεις, ως επιβράβευση για την υποστήριξή της στο σπουδαίο αναπτυξιακό έργο του Φράγματος και για την συνεργασία της με το Υπουργείο, δεν επαρκούν για να αποσβέσουν τις οχλήσεις ή απειλές οχλήσεων στους κατοίκους του.»

Ερώτημα:

Εναντίον ποίων δόθηκαν οι σκληρές «μάχες», αφού ομολογείτε ότι υπήρξατε σύμμαχος του έργου, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα αναπτυξιακό (για το Οροπέδιο;) Και ποια είναι τελικά η επιβράβευση για τη συνεργασία σας με το Υπουργείο; Εκτός αν εξακολουθείτε να θεωρείται αντισταθμιστικό τη Λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου…(Σε λίγο θα μας πείτε πως και το Δικταίο Άντρο είναι αντισταθμιστικό για το φράγμα!)

Γιατί όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι δήμοι (Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου) διεκδίκησαν και αντιστάθηκαν στη δημιουργία του έργου παρά το γεγονός, ότι αυτοί θα έχουν και ωφέλειες; Θα υπάρχουν τελικά οχλήσεις ή απειλές οχλήσεων για τους κατοίκους, ή τίποτα απ’ όλα αυτά; Έχετε διερευνήσει ποιες θα είναι αυτές οι οχλήσεις; Έχετε ξεκάθαρη απάντηση να δώσετε στους Δημότες του Οροπεδίου;

Η πρόταση σας :

Εν κατακλείδι τι προτείνετε κ. Δήμαρχε; Λέτε «Συνεπώς νομιμοποιείται πλήρως η διεκδίκηση ποσοστού συμμετοχής του δήμου μας στο Φορέα Διαχείρισης μέχρι και 51%».

Ερώτημα:

Τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε μέχρι και 51%; Αν μας δοθεί 52% θα πείτε όχι; Αν μας δοθεί 1% συμφωνείτε; Εν ολίγοις, εισηγείστε να διεκδικήσουμε μέχρι και 51%, δηλαδή σε απλά ελληνικά από 0 % έως 51%!!! Ελπίζω, κύριε Δήμαρχε, να είναι ατυχής η διατύπωση και να προβείτε σε άμεση διόρθωση, αντικαθιστώντας το «μέχρι και 51%» με τις λέξεις «τουλάχιστον 51%». Ή μήπως κ. Δήμαρχε, έχετε ήδη συμφωνημένο ένα μειοψηφικό ποσοστό, γύρω πάνω – γύρω κάτω στο 25%, δίνοντάς του μάλιστα και χαρακτηριστικά διεκδίκησης; Αν συμβαίνει αυτό, κ. Δήμαρχε, δεν εξασφαλίζεται τίποτα για το Οροπέδιο Λασιθίου, εκτός από το να έχουν το Δήμο μας απλό παρατηρητή, όπως και εσείς λέτε, όπως συνέβαινε και μέχρι τώρα.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου αποφάσισε να ζητήσει τη διασφάλιση 5 εκατομμυρίων κυβικών νερού ετησίως για το Δήμο Αγίου Νικολάου, τονίζοντας μάλιστα στην απόφασή του ότι χρειάζεται επιπλέον να προβλεφθούν όροι στον φορέα ώστε να μην ανατραπεί αυτή η πρόβλεψη.

Γιατί, κύριε Δήμαρχε, ο Δήμος μας, ο οποίος παρέχει τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού για το Φράγμα Αποσελέμη άμεσα ή έμμεσα, δεν συμπεριέλαβε ανάλογο αίτημα στην πρότασή του, παρόλο που σας το είχαμε προτείνει με την από 17/4/2012 επιστολή μας;

Γιατί κύριε Δήμαρχε δεν συμπεριλάβατε στο Διεκδικητικό πλαίσιο και τα άλλα αιτήματα που σας είχαμε στείλει με την από 17/4/2012 επιστολή μας και αντί αυτών αιτήστε γενικά και αόριστα, χωρίς μάλιστα εναλλακτικές αντιπροτάσεις(αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας τότε…), παραπέμποντας την ανάπτυξη του Οροπεδίου στις καλένδες;

Γιατί, κύριε Δήμαρχε, δεν έχετε συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το φράγμα του Αποσελέμη και τις συνέπειές του, παρόλο που σας το έχουμε ζητήσει επανειλημμένως, τελευταία φορά δε, με την επιστολή μας, στις 17/4/2012;

Γιατί, κύριε Δήμαρχε, επιλέξατε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο τη συγκεκριμένη μέρα 17/5/2012 και ώρα 19:00 και γιατί, παρά την προφορική σας δέσμευση, ότι θα αναβάλλατε το συγκεκριμένο θέμα, επιλέξατε μεθοδεύσεις και τακτικές που δεν αρμόζουν σε προσπάθειες υπεράσπισης των συμφερόντων του τόπου μας;

Γιατί κύριε Δήμαρχε «σύρατε» το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει βιαστικές αποφάσεις σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς την ολοκληρωμένη ενημέρωση του;

Γιατί, κύριε Δήμαρχε, δεν αποφασίζετε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να δράσετε ως δήμαρχος με γνώμονα, τι είναι καλύτερο και πιο συμφέρον για τον τόπο, έστω και τώρα; Ή έστω, γιατί δεν φέρνετε το θέμα σε ανοικτή συζήτηση, ώστε να μπορέσουν όλοι οι συντοπίτες μας να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν επ’ αυτού; Γιατί επιμένετε να «κρύβετε» ένα τέτοιο θέμα στην 23η θέση μιας συνεδριάσεως του Δ.Σ και δεν το αναδεικνύετε ως πρώτο και μοναδικό θέμα μιας ανοικτής συζήτησης-συνεδρίασης;

Το Λασίθι κ. Δήμαρχε δεν έχει κερδίσει τίποτα από το Φράγμα Αποσελέμη, ενώ με την εισήγησή σας απλά επιβεβαιώνετε την παθητική και συμμαχική σας πολιτική και υπονομεύετε την ανάπτυξή του τόπου, μιας και, όπως λέτε, απλά θα συνεισφέρουμε με μετανάστες, στους παραλιακούς δήμους.

Το Λασίθι δεν έχει κερδίσει τίποτα και δίνει τα πάντα. Δίνει το νερό! Αιτία ανάπτυξης και ζωής ενός τόπου. Αιτία πολέμου για άλλους τόπους. Μακάρι, κύριε Δήμαρχε, να διαψευσθούμε όσοι επιμένουμε πως η πολιτική σας στο συγκεκριμένο θέμα όχι μόνο δεν ευνοεί αλλά υπονομεύει τα συμφέροντα του Λασιθίου. Μακάρι»!

Απάντηση από τον δήμαρχο 

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς έκανε την παρακάτω δήλωση, με αφορμή μία ακόμα ανοικτή επιστολή του επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Γ. Μακράκη.

“Λυπάμαι ειλικρινά που ο κ. Μακράκης συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη τακτική. Κινδυνολογεί συνεχώς. Μηδενίζει τα πάντα. Μετατρέπει τους φόβους του σε πραγματικότητα και με υπερβολικές εκφράσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα δημιουργεί μονίμως σύγχυση. Το μόνο που ζητά συνεχώς είναι να ανατρέψουμε τη λειτουργία του Δήμου επειδή δεν συμφωνεί ή εν προκειμένω δεν μπορεί να συμμετέχει γιατί πρέπει να παρουσιάσει το βιβλίο του στην Αθήνα.
Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να ακροβατεί κατά αυτό τον τρόπο.

Θέλω μόνο να θυμίσω πως η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το θέμα του Φράγματος Αποσελέμη εξαρχής, με σοβαρότητα, συνέπεια και διεκδικητικότητα. Έχει προχωρήσει πολύ νωρίς σε δημόσιο διάλογο, έχει καταγράψει δημόσια θέσεις αλλά και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δεσμευτικές για τη στάση της. Με μαχητικό τρόπο διεκδικεί συνεχώς και καταγράφει με θεσμικό τρόπο και αποφάσεις, τη βούληση της περιοχής. Το γεγονός δε πως στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ακολούθησαν την πρακτική του κ. Μακράκη ακόμα και Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του, κάτι υποδηλώνει. Εκτός αν επιμένει πως όλοι μας είμαστε υπονομευτές του τόπου κι εκείνος Σωτήρας”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook