Τους όρους και τα δεδομένα του πολιτικού παιχνιδιού στην Ιταλία αλλάζει το κίνημα των Πέντε Αστέρων του αντισυστημικού και υπερμάχου της εξόδου από το ευρώ Μπέπε Γκρίλο, και έρχεται να ταρακουνήσει τις λεπτές ισορροπίες στις οποίες στηρίζεται η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Το κίνημα αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη πανιταλικά με ποσοστό 18% στις δημοσκοπήσεις, κεφαλαιοποιώντας σε εθνικό επίπεδο το θρίαμβο στις κάλπες των δημοτικών εκλογών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της κεντροαριστεράς υπό τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι διατηρεί την πρώτη θέση με ποσοστό 26,7% στο γκάλοπ του ινστιτούτου Ipsos που μεταδόθηκε στη δημοφιλή εκπομπή Ballarò του δικτύου της κρατικής τηλεόρασης Rai Tre, ενώ η μπερλουσκονική δεξιά καταποντίζεται και περνά στην τρίτη θέση με ποσοστό 17,5%.

Αυτό που θα πρέπει να διαπιστωθεί τώρα -με το πολιτικό σκηνικό που έχει χάσει τα παλιά του χαρακτηριστικά, χωρίς να έχει ακόμη αποκτήσει μια ξεκάθαρη, νέα μορφή- είναι κατά πόσον οι λεπτές ισορροπίες στις οποίες στηρίζεται η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι θα μπορέσουν να διατηρηθούν ή αν το σενάριο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο θα αρχίσει να ενισχύεται όλο και πιο έντονα.

Ακολουθούν σε απόσταση η Ιταλία των Αξιών του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο ντι Πιέτρο με ποσοστό της τάξεως 7,8% στην πρόθεση ψήφου, και το UDC του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου με ποσοστό 7,3%.

Πριν δύο μήνες το κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν ξεπερνούν σε πανιταλική βάση στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του 4%. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Ipsos για το Rai Tre στις 17 Μαΐου έδινε στον Γκρίλο ποσοστό 16% και τώρα φθάνει το 18%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μεγάλο μέρος της επιτυχίας του κινήματος του Γκρίλο οφείλεται στην έντονη συρρίκνωση της στιγματισμένης από τα σκάνδαλα Λέγκας του Βορρά και κυρίως του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl).

Στις δημοτικές εκλογές οι υποστηρικτές της Λέγκα και του Λαού της Ελευθερίας στήριξαν σε αρκετές περιπτώσεις υποψήφιους δημάρχους του Γκρίλο προκειμένου να περιορίσουν τα ποσοστά της κεντροαριστεράς. Όμως, δεν περίμεναν τέτοια γενικευμένη άνοδος σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Στο στόχαστρο ο Μπερσάνι

Όσο για τον Μπέππε Γκρίλλ, θεωρεί πλέον κύριο πολιτικό αντίπαλό του το Δημοκρατικό Κόμμα. Την Τρίτη χαρακτήρισε τον ηγέτη του, Πιερλουίτζι Μπερσάνι «περίπου έναν ζωντανό νεκρό» και κατέστησε σαφές ότι ο επόμενος στόχος είναι να μπορέσει να γίνει η «έκπληξη» και στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μπερσάνι, από την πλευρά του, απάντησε στον Ιταλό ηθοποιό ότι «θα έπρεπε να διατηρήσει μεγαλύτερη ψυχραιμία και να πάρει θέση επί των συγκεκριμένων προβλημάτων της χώρας».

Πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι για το κίνημα Πέντε Αστέρων μένουν ανοικτά μια σειρά από ζητήματα: πρώτα απ\’ όλα η σχέση των εκλεγμένων δημάρχων με τον Γκρίλο, από την στιγμή που όλοι τους διεκδικούν μια απεριόριστη, ουσιαστικά, αυτονομία.

Ακολουθεί η παράθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τις δυνατότητες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, δεδομένης της θέσης των Πέντε Αστέρων για έξοδο από το ευρώ.

Προς εξακρίβωση, και η δυνατότητα διατήρησης της «ελαφρότατης» οργανωτικής δομής με έμφαση στο Διαδίκτυο, ένα στοιχείο που ήταν έως τώρα από τα κύρια μυστικά της επιτυχίας της νέας αυτής πολιτικής δύναμης.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook