Διαδοχικές επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Η συνάντηση με τον κ. Ολάντ διήρκεσε 20 λεπτά, ενώ εκείνη με την κυρία Μέρκελ 40 λεπτά. Και οι δύο ήταν, όπως αναφέρουν, σε «θετικό κλίμα» και συζήτησαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας, την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ. Ολάντ όσο και η κυρία Μέρκελ εξέφρασαν εκ νέου τη διάθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα, επανέλαβαν όμως ότι η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Το μεσημέρι ο κ. Πικραμμένος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Κατά το δείπνο των ηγετών δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο ο κ. Ολάντ πρόκειται να θέσει στο τραπέζι όλα τα θέματα, και δεν αποκλείεται να υποστηρίξει ανοιχτά την έκδοση ευρωομολόγου ερχόμενος σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ που εξακολουθεί να αντιτίθεται στην πρόταση αυτή.

Μοναδική πρόταση που ίσως περάσει συμβολικά από τη σύνοδο είναι εκείνη των ομολόγων για αναπτυξιακά έργα (project bonds) καθώς σε αυτό συγκλίνουν τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook