Την αντίθεση της Γερμανίας στα ευρωομολόγα επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τετάρτης, υποστηρίζοντας πως δεν θα συνέβαλλαν στην προώθηση της ανάπτυξης. «Δεν θα αποφασιστεί τίποτε, θα προετοιμαστούμε για τη Σύνοδο του Ιουνίου» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως το ζητούμενο είναι οι «προοπτικές ανάπτυξης» μαζί με τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Η Μέρκελ στάθηκε ιδιαίτερα στην «καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» με στόχο την ανάπτυξη.

Όσον αφορά τη δομικές μεταρρυθμίσεις, η καγκελάριος ζήτησε στενότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως, ανέφερε ενδεικτικά, τα συστήματα πρόνοιας και η ρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Σε ερώτηση για τα ευρωομολόγα και την κοινοτικοποίηση των χρεών, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεση του Βερολίνου λέγοντας πως «οι ευρωπαϊκές Συνθήκες απαγορεύουν την "ανάληψη αμοιβαίας ευθύνης", στην οποία κατά την άποψή μας εμπίπτουν τα ευρωομολόγα».

Η καγκελάριος υποστήριξε επιπλέον πως τα ευρωομολόγα δεν θα συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης, λέγοντας πως τα αρκετά παρόμοια επίπεδα επιτοκίων που υπήρχαν στην Ευρωζώνη για αρκετά χρόνια «οδήγησαν ουσιαστικά σε σημαντικές στρεβλώσεις».

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ είχε συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο. Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα», περιορίστηκε να αναφέρει ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.