Την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά, με την εκταμίευση 75 εκατ. ευρώ, η αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης και ελπίζοντας στην αναστολή των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Οι επόμενες πληρωμές δρομολογούνται για 31 Μαΐου και 14 Ιουνίου. «Κάθε καθυστέρηση στην εκτόνωση της κατάστασης προκαλεί τεράστια προβλήματα στον πολλαπλώς δοκιμαζόμενο Έλληνα ασφαλισμένο» καταλήγει το υπουργείο.

Ωστόσο οι φαρμακοποιοί δεν έχουν άρει την απόφαση για διακοπή της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι με γνώμονα την ανάγκη για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και τις δυνατότητες της Εθνικής Οικονομίας, δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη, να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε την ερχόμενη Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 να εκταμιευθούν 75.000.000 ευρώ, ενώ δρομολογούνται επόμενες πληρωμές μέχρι τις 31/05/2012 και 14/06/2012 οπότε και θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2012, αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το χρονοδιάγραμμα αυτό έχουν ήδη ενημερωθεί εγγράφως οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι.

Το υπουργείο καταλήγει στην ανακοίνωσή του τονίζοντας στους εμπλεκόμενους ότι «κάθε καθυστέρηση στην εκτόνωση της κατάστασης προκαλεί τεράστια προβλήματα στον πολλαπλώς δοκιμαζόμενο Έλληνα ασφαλισμένο».

Επιπλέον, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, μεταξύ του υπουργού Υγείας, Χρήστου Κίττα, και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ζητήθηκε από το ΣΦΕΕ, μεταξύ των άλλων θεμάτων, να υπάρξει κατανόηση των προβλημάτων των φαρμακοποιών και η κατά το δυνατόν διευκόλυνση στις μεταξύ τους συναλλαγές, αίτημα που αντιμετωπίστηκε κατ' αρχήν θετικά.