Συζητήσεις «με ειλικρίνεια και ισχυρή θέληση για συμβιβασμό» ζήτησε ο Χερμάν βαν Ρομπάι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία επικεντρώνεται στην προετοιμασία για τη λήψη αποφάσεων τον Ιούνιο.

«Σας κάλεσα για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να τονώσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ, λέγοντας πως το έργο αυτό είναι εξίσου καθοριστικής σημασίας με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη χαλιναγώση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους.

«Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αξιοποιώντας στο έπακρο την εσωτερική αγορά» τόνισε ο Χερμάν βαν Ρομπάι. Επαναλαμβάνοντας πως η Σύνοδος δεν στοχεύει στο να καταλήξει σε συγκεκριμένες κινήσεις, ο Ρομπάι ανέφερε πως «ετοιμάζουμε το έδαφος για ισχυρές αποφάσεις τον Ιούνιο».

«Αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά σήμερα θα ανοίξουμε προοπτικές ελπίδας» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις κινήσεις για τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνη, στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται τα λεγόμενα «ομόλογα έργου» (project bonds), μέσω των οποίων θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση των υποδομών.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ συμφώνησε την Τρίτη χθες σε ένα «πιλοτικό» σχέδιο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση υποδομών μέσω των ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης.

Οι κοινές εγγυήσεις από μέρους της ΕΕ και της ΕΤΕπ θα μειώσουν τον οικονομικό κίνδυνο για τα έργα, κάνοντάς τα πιο ελκυστικά για τις τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις, μειώνοντας εν μέρει το βάρος για τις κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν δημόσια έργα.

Ωστόσο, το ξεχωριστό θέμα των ευρωομολόγων -το οποίο προτίθετο να ρίξει στο τραπέζι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ- κυριαρχούσε στις δηλώσεις των ηγετών ενώ προσέρχονταν στη συνάντηση.

Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία (αλλά και η, εκτός Ευρωζώνης, Σουηδία) προσήλθαν στη Σύνοδο επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή τους. «Το ζήτημα θα βρεθει επί τάπητος, και νομίζω πως είναι δίκαιο να εξετάσουμε ακριβώς τι θα σήμαινε» ο κοινός δανεισμός, ανέφερε από την πλευρά της (διασωθείσας) Ιρλανδίας ο πρωθυπουργός Έντνα Κένι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook