Εντείνει την πίεση προς του φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα τα οποία βρίσκονται στο...ναδίρ

Με τις ανείσπρακτες οφειλές να υπερβαίνουν πλέον τα 45 δισ. ευρώ οι εφορίες ξεκίνησαν νέο γύρο αποστολής... προειδοποιητικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο. Με τα ειδοποιητήρια οι φορολογούμενοι καλούνται να τακτοποιήσουν άμεσα τα χρέη που έχουν προς το Δημόσιο. Τους υπενθυμίζεται πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις μισθών, ενοικίων, ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η imerisia.gr, στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι φορολογούμενοι με χρέη έως 3.000 ευρώ καθώς θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να υπαχθούν σε ρύθμιση και να τα αποπληρώσουν.

Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση και να πληρώσουν σε δόσεις τα χρέη τους. Η προθεσμία λήγει κανονικά στις 31 Μαίου, με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει νέα παράταση. Σημειώνεται ότι βάσει Μνημονίου θα πρέπει εντός του 2012 να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ να έχει μπει στα ταμεία του κράτους μέχρι τέλος Ιουνίου.

Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 2 έως 24 και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 60 με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης. Με την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση.