Ο Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, απαίτησε, σήμερα το πρωί, από το καθεστώς της Τρίπολης, να βάλει τέλος στις χωρίς διακρίσεις επιθέσεις εναντίον των πολιτών στη Λιβύη και παράλληλα προειδοποίησε ότι όποιος παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα θα κληθεί να λογοδοτήσει.

Ο Μπαν Κι-Μουν σε συνάντηση που είχε με τον πρώην ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, Αμπντελιλά Αλ-Κχατίμπ, ο οποίος έχει αναλάβει ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού στη Λιβύη, του ζήτησε να ξεκινήσει επείγουσες διαβουλεύσεις με τις αρχές στην Τρίπολη αλλά και στις επαρχίες, για να διαπιστώσει τις υπάρχουσες συνθήκες από ανθρωπιστικής πλευράς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του επικεφαλής του ΟΗΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι Γραμματέας του οργανισμού, συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καντάφι, Μούσα Κούσα την Κυριακή και του τόνισε ότι, η Τρίπολη θα πρέπει να τηρήσει την ευθύνη που έχει να προστατεύει τους πολίτες της χώρας και να σεβαστεί τη λαϊκή απαίτηση για ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Ο Μπαν Κι-Μουν και ο Λίβυος ΥΠΕΞ, συμφώνησαν για την άμεση αποστολή αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να διαπιστώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη χώρα. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προειδοποίησε το καθεστώς Καντάφι, να πειθαρχήσει άμεσα στα ψηφίσματα του οργανισμού, την περασμένη εβδομάδα και να σταματήσει την αδιάκριτη χρήση βίας εις βάρος πολιτών, διαφορετικά θα οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου.

Μάχες σώμα με σώμα

Πολίτες μιλώντας σε ξένα ενημερωτικά δίκτυα περιγράφουν την δραματική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της Λιβύης. “Μας βομβαρδίζουν από παντού. Χτυπάνε τα σπίτια μας με βαρύ οπλισμό ενώ ο Καντάφι δεν διστάζει να διατάζει των βομβαρδισμό και νοσοκομείων. Είδαμε γιατρούς να τρέχουν να σωθούν έξω από νοσοκομείο ενώ δίπλα τους έπεφταν οβίδες. Βοηθήστε μας…” λέει ένας λίβυος στην περιοχή της Μισράτα.

Ο Καντάφι έχει ρίξει όλο το βάρος του στην πόλη Σίρτη, γενέτειρα του αλλά και τελευταίο προπύργιο πριν οι αντικαθεστωτικοί μπούνε στην Τρίπολη.

Ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι κατηγόρησε τη Γαλλία για «εμπλοκή» στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και επανέλαβε τις κατηγορίες του κατά της Αλ Κάιντα, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το δίκτυο France 24.

Ερωτηθείς σχετικά με την γαλλική υποστήριξη προς το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, που έχει συσταθεί από τους εξεγερμένους στη Βεγγάζη, ο Καντάφι (του οποίου οι δηλώσεις μεταφράζονταν από τα αραβικά στα γαλλικά), εξανέστη: «αυτό είναι γελοίο, αυτή η εμπλοκή στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Τι θα γινόταν εάν εμείς, εμπλεκόμασταν στις υποθέσεις της Κορσικής, ή της Σαρδηνίας;».

 Ο ίδιος πρόσθεσε πως στη Λιβύη σήμερα υλοποιείται μία «μηχανορραφία» που έχει εξυφανθεί από οθνείες δυνάμεις, αναφέροντας την παρουσία «ένοπλων εξτρεμιστών», «γκρουπούσκουλων», και «πυρήνων εν υπνώσει» της Αλ Κάιντα, «οι οποίοι πήραν τα όπλα κατά της αστυνομίας και του στρατού».

  «Εμείς είμαστε εταίροι σας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο Καντάφι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook