Ο διάλογος προς την κατεύθυνση της «πιθανής εισαγωγής» ευρω-ομολόγου, με βάση τις προτάσεις της εκθέσεως που θα καταθέσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, πρόκειται να συνεχισθεί, αλλά ατενίζοντας «το μέλλον, σε χρονική στιγμή που ακόμη δεν έχει προσδιορισθεί», υποστήριξε την Πέμπτη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία \’Αρενκιλντε-Χάνσεν.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στην άτυπη σύνοδο των 27 ο Βαν Ρομπέι, τον Ιούνιο θα καταθέσει μία έκθεση «για μία μέθοδο εργασίας προκειμένου να εμβαθύνουμε την οικονομική και νομισματική ένωση», τόνισε η ίδια εκπρόσωπος.

Η έκθεση αυτή θα συνταχθεί «με τη στενή συνεργασία» του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Σε συνέχεια τούτου, οι εργασίες θα συνεχισθούν με ορίζοντα το μέλλον, με τη χρονική στιγμή της πιθανής εισαγωγής των ευρωομολόγων να μην έχει προσδιορισθεί – αλλά δεν έχουν υπάρξει συμπεράσματα επ’ αυτού», τόνισε η \’Αρενκιλντε-Χάνσεν.

Η ίδια υπενθύμισε πως στην πράσινη βίβλο της Επιτροπής, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο για τη δημιουργία ευρω-ομολόγων, «ορισμένες εναλλακτικές προτάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία αλλαγή του Συμφώνου».

«Όμως εμείς δεν βρισκόμαστε εκεί, οι μελέτες θα πρέπει να συνεχισθούν, ακόμη και μετά την κατάθεση αυτής της έκθεσης», τόνισε.

Η έκδοση ευρω-ομολόγου αποτέλεσε κεντρικό θέμα στις συζητήσεις κατά τη χθεσινοβραδινή άτυπη σύνοδο κορυφής, με δύο στρατόπεδα να αντιπαρατίθενται σχετικά με τη θέσπιση ενός τέτοιου μηχανισμού: στο ένα βρίσκεται η Γαλλία, που υποστηρίζει την εισαγωγή τους, και ένθεν στέκεται η Γερμανία που ανθίσταται στην προοπτική αυτή.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook