Καθαρά Δευτέρα πρωί, 7 Μαρτίου 2011, οδός Λόνσντεϊλ, στο κέντρο της Μελβούρνης. Η κυκλοφορία πάλι στον κανονικό της ρυθμό. Το διήμερο ελληνικό \”Γλέντι\” που έζησε η Μελβούρνη ολοκληρώθηκε και κατά γενική ομολογία ήταν το καλύτερα \”Γλέντι\” στην ιστορία του. που τώρα μετρά πάνω από δύο δεκαετίες ζωής.

Εκεί, όπου πάνω από 200.000 κόσμος γιόρτασε το ελληνικό καρναβάλι, γεύτηκε ελληνικές λιχουδιές, γνώρισε τα ελληνικά ήθη και έθιμα για τις απόκριες, χόρεψε δημοτικούς χορούς και παραδόθηκε στο ρυθμό των συναυλιών που παρουσίασαν τα συγκροτήματα \”Τα παιδιά από την Πάτρα\” και οι \”Ζιγκ Ζαγκ\”.

Οι τυχεροί που πέρασαν από το φεστιβάλ \”Γλέντι\” το Σαββατοκύριακο και περπάτησαν σήμερα Δευτέρα νωρίς το πρωί στην αλλαγμένη οδό Λόνστντεϊλ, ακόμα λένε ότι έχουν ακόμα ζωντανές εικόνες από τα όσα έζησαν και αναρωτιούνται… μήπως ήταν όνειρο.

Νωπές ακόμα και οι δηλώσεις των πολιτικών ότι η ομογένεια της Αυστραλίας είναι από τις πιο δραστήριες εθνικότητες που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πολυπολιτισμική κοινωνία της χώρας. Το \”Γλέντι\” είναι απλά μια ακόμη ένδειξη. Είναι από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά φεστιβάλ στη Μελβούρνη, καθιερωμένα πλήρως στη συνείδηση όλων των Μελβουρνιωτών και όχι μόνο. Γι\’ αυτό άλλωστε και το στηρίζουν τόσο η πολιτειακή κυβέρνηση όσο και ο Δήμος Μελβούρνης. Ο πρωθυπουργός κ. Μπέιλιου δεσμεύτηκε πως του χρόνου, που το Φεστιβάλ θα γιορτάσει τα 25 του χρόνια , θα αυξήσει την κυβερνητική επιχορήγηση έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο καλύτερο.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης που αναφέρθηκε στο νέο κτίριο που θα ανεγερθεί στην οδό Λόνστντεϊλ για να στεγάσει το μοναδικό για την Ομογένεια, Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο… Ένα μεγαλεπήβολο έργο που έχει την έγκριση και υποστήριξη, οικονομική και ηθική, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας.

Αξιοσημείωτα και τα σχόλια του κόσμου για την παρουσία μεταξύ των επισήμων στην τελετή των εγκαινίων του επισκόπου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ως εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ που έδωσε το παρών της και η Εκκλησία. Εκτιμάται πως το νέο ΔΣ της Κοινότητας κατόρθωσε να αντιστρέψει το κλίμα και σε αυτό το θέμα, που για χρόνια ταλάνιζε την Κοινότητα και την παροικία.

Αγαπημένοι και ενωμένοι ως παροικία …«Γλέντι»-σαν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο και χάρηκαν ό,τι ελληνικό αλλά και υπερήφανοι που είναι Έλληνες… για την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τις παραδόσεις μας, τα ήθη και έθιμά μας, την υπέροχη μουσική και τραγούδια μας, την κουζίνα μας, τα σύμβολα και τις διαχρονικές αξίες μας.

Του Δημήτρη Ωραιόπουλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook