Εσφαλμένες χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα τις εκτιμήσεις ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες σε ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore καλεί μάλιστα την ΕΕ να θεσπίσει επειγόντως έναν μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

«Είναι εσφαλμένο να σκεφτόμαστε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εξάλλου, αυτό θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας», προειδοποιεί ο κ. Νταλάρα.

Ο επικεφαλής του IIF θεωρεί επίσης ότι η ευρωζώνη πρέπει να κατευθυνθεί προς μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση ως προς τη λιτότητα, ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή που επιδεικνύεται για τη μείωση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα, σημειώνοντας πως ο στόχος θα έπρεπε να είναι η βιωσιμότητα του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook