Η ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης συμμετείχε για πέμπτη φορά στο διεθνή διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου, Shell Eco Marathon 2012, που διεξήχθει 14-19 Μαίου στο Ροττερνταμ της Ολλανδίας.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 217 εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης με 3000 μαθητές και φοιτητές από 23 χώρες. Στόχος του διαγωνισμού, η επίτευξη της χαμηλότερης δυνατής κατανάλωσης με οποιοδήποτε καύσιμο.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετείχε στην μεγάλη κατηγορία των αστικών οχημάτων (urban concepts) και παρουσιάσε ένα εντελώς νέο όχημα (ER12) με το οποίο κατάφερε επίδοση 34 Km/KWh, που αντιστοιχεί σε περίπου 328 Km/lt, κατακτώντας την 4η θέση στην κατηγορία του.

Το καινοτόμο όχημα πόλης, το οποίο διαθέτει κυψέλη καύσιμου υδρογόνου και κινείται με ηλεκτρικό κινητήρα είχε σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τους προκατόχους του, όσον αφορά το βάρος, την αεροδυναμική, τον κινητήρα και το σύστημα διαχείρισης ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο όχημα είναι 36kg λιγότερο από το προηγούμενο, δίνοντας έμφαση στην χρήση υλικών όπως ανθρακονήματα και κράμα αλουμινίου. Παρόλο που κάποια τεχνικά προβλήματα στέρησαν από την ομάδα μια ακόμη καλύτερη επίδοση, οι σημαντικές βελτιώσεις του νέου οχήματος επέτρεψαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης να σκαρφαλώσει από την 8η θέση που κατείχε πέρυσι, ένα βήμα πριν το βάθρο, στην 4η θέση της κατηγορίας των υδρογονοκίνητων οχημάτων πόλης.Χορηγοί και υποστηρικτές της δύσκολης προσπάθειας της ομάδας ήταν οι: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΑΝΕΚ LINES, EADS 3 SIGMA, Simple City, ΙΚΤΕΟ Γλαύκου, ΙΚΤΕΟ Κρήτης, Μιχαηλάκης Sport, FIBERMAX COMPOSITES και χορηγοί επικοινωνίας οι: Flashnews.gr και Cretadrive.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα έχει καταφέρει να κερδίσει το 1ο Βραβείο Ασφάλειας Οχημάτων (ADAC Safety Award) στις δυο προηγούμενες διοργανώσεις και με βάση τα αποτελέσματα που φέρνει κάθε χρόνο αποτελεί την πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα στην ιστορία του θεσμού.Τα μέλη της φετινής ομάδας TUCER είναι: Τσουρβελούδης Νικόλαος, Σπανουδάκης Πολυχρόνης, Πιπερίδης Σάββας, Τσινάρης Ιωάννης, Ευσταθίου Δημήτριος, Στρατηγός Ιωάννης, Τζανάκης Θάνος, Μπάζιος Παναγιώτης, Χατζηδάκης Γιώργος, Πέτρου Τάσσος, Λάσκαρη Αργυρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την φετινή συμμετοχή στο site της ομάδας (www.tucer.tuc.gr ), το Facebook, το Twitter, καθώς και στο Youtube (tucertv) με αναλυτική περιγραφή της κάθε μέρας του διαγωνισμού.