Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αγρότες της φυλής Ντογκόν και νομάδες κτηνοτρόφους της φυλής Φουλάνι στα σύνορα του Μάλι με την Μπουρκίνα Φάσο, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters.

Οι συγκρούσεις, σύμφωνα με τη zougla.gr, ξέσπασαν την Τρίτη στην πόλη Σαρί, περίπου 15 χλμ. από τα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η διένεξη οφείλεται σε μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες της Δυτικής Αφρικής, που επιτρέπει σε βοσκούς από την Μπουρκίνα Φάσο να μεταφέρουν τα ζώα τους σε περιοχές του Μάλι, όπου υπάρχουν διαθέσιμοι βοσκότοποι. Πριν την ανατροπή του πρώην προέδρου του Μάλι, Amadou Toumani Toure, από τον Στρατό, οι βοσκοί της φυλής των Φουλάνι είχαν το δικαίωμα να εισέρχονται στο έδαφος της αφρικανικής χώρας μέσω συγκεκριμένων διαδρόμων προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα βοσκοτόπια.

Ωστόσο, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου, η μισή και πλέον έκταση πέρασε στα χέρια των μαχητών Τουαρέγκ, οι οποίοι σκλήρυναν τη στάση τους.

«Τα μέλη της φυλής Ντογκόν, που πάντοτε εναντιώνονταν στο άνοιγμα αυτών των διαδρόμων, εκμεταλλεύτηκαν την κρίση στο Μάλι και αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα κάνοντας επίθεση στους καταυλισμούς των Φουλάνι. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, κυρίως βοσκοί, διέφυγαν και επέστρεψαν σε χωριά στην Μπουρκίνα Φάσο», εξήγησε αξιωματούχος της αφρικανικής χώρας

Μέχρι στιγμής η μεταβατική κυβέρνηση του Μάλι δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook