Στον τομέα της τεχνολογίας υπό την ευρύτερη έννοια, υπάρχουν μερικές ιδέες και κατ’ επέκταση οι υλοποιήσεις τους, οι οποίες, παρόλο που έχουν συλληφθεί και πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικές στην εξέλιξή τους, σε κάποια νέα μορφή ιδέας ή τουλάχιστον σε κάποια βελτιωμένη μέθοδο πρακτικής.

Μία από αυτές τις ιδέες, σε συνδυασμό με την υλοποίησή της, είναι η υπηρεσία της επίγειας μη-συνδρομητικής τηλεόρασης. Η «αλυσίδα» τηλεοπτικός σταθμός, κεραίες, συσκευή τηλεόρασης έχει παραμείνει ίδια, ενώ η μοναδική επικοινωνία μεταξύ θεατή και οθόνης είναι… η θέαση και ακρόαση του τηλεοπτικού σήματος.

\"\"

Μετά την τεχνολογικά αλματώδη εξέλιξη στα μέσα των 90s και σε συνδυασμό με την έλευση του Internet, έως σήμερα έχουν λάβει χώρα λίγες μεν αλλά όλες ανεπιτυχείς δε, προσπάθειες εξέλιξης της έννοιας «τηλεόραση», της παραπάνω «αλυσίδας» που αναφέραμε και ουσιαστικά, εμπλουτισμού με περαιτέρω στοιχεία της εμπειρίας του θεατή, ώστε να προσφερθεί αυξημένη επικοινωνία μεταξύ του τελευταίου και του όποιου τηλεοπτικού περιεχομένου προβάλλεται στον δέκτη.

\"\"

Κοιτάζοντας προς την Ιαπωνία και πιο συγκεκριμένα εστιάζουμε στην Ιαπωνική Εταιρεία Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων ή αλλιώς NHK (Nippon Hōsō Kyōkai), ίσως αυτό που επιδεικνύεται αυτές τις μέρες στο ετήσιο event «Ανοιχτή Ημέρα Επιστημονικών & Τεχνολογικών Ερευνητικών Εργαστηρίων» που διοργανώνεται από την ίδια εταιρεία, να αποτελέσει το επόμενο βήμα εξέλιξης για την τηλεοπτική εμπειρία.

\"\"

Το εγχείρημα ονομάζεται «NHK Hybridcast» (σε ελεύθερη μετάφραση «υβριδική αναμετάδοση) και συνδυάζει το κλασικό τηλεοπτικό σήμα αναμετάδοσης (εννοείται σε Full HD ανάλυση, καθώς έτσι εκπέμπεται το τηλεοπτικό σήμα στην Ιαπωνία μέσω της NHK) με τη δύναμη του Internet και τα σύγχρονα gadget που ολοένα και περισσότερο γίνονται αποδεκτά από το καταναλωτικό κοινό – τις συσκευές τύπου ταμπλέτας. Έτσι, το περιεχόμενο που προβάλλεται στον τηλεοπτικό δέκτη μεταδίδεται επιπλέον εφοδιασμένο, με δεδομένα γραμμένα στην νεότερη έκδοση της γλώσσας του Internet – δηλαδή την HTML 5, ώστε ο θεατής να αποκτά πλέον τη δυνατότητα αυξημένης «επαφής» ή «επικοινωνίας» καλύτερα.

\"\"

Το αποτέλεσμα είναι ό,τι προβάλλεται στην τηλεόραση να ολοκληρώνεται από αυτά που εμφανίζονται επί της οθόνης της ταμπλέτας. Για παράδειγμα, μια ταξιδιωτική εκπομπή / ντοκιμαντέρ μπορεί να προβάλλει ταυτόχρονα σε χάρτη στην οθόνη της ταμπλέτας την πορεία που δείχνει η TV να διαβαίνουν οι παράγοντες της εκπομπής εκείνη ακριβώς τη στιγμή.

\"\"

Ακόμα καλύτερα, τα ποδοσφαιρικά ματς λαμβάνουν μια νέα και απολύτως ελκυστική διάσταση, καθώς ο θεατής «ζει» την αναμετάδοση, χάρη στις πληροφορίες που του παρέχονται στην τηλεόραση και ταυτόχρονα στην ταμπλέτα του. Ανάμεσα σε πολλές δυνατότητες, το Hybricast δύναται να προσφέρει σε έναν αγώνα της «στρογγυλής θεάς»: τα ονόματα των παικτών εμφανίζονται στην τηλεόραση πάνω από τους παίκτες, στην ταμπλέτα προβάλλεται η διάταξη και η κινητικότητα των παικτών στο γήπεδο, τα συστήματα που έχει επιλέξει ο προπονητής, όπως επίσης και τα στοιχεία / χαρακτηριστικά για τον κάθε παίκτη ξεχωριστά ή συγκριτικά μεταξύ παικτών των δύο αντίπαλων ομάδων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουμε τις όποιες πληροφορίες επιθυμούμε (πχ. τα στατιστικά ενός παίκτη) από την οθόνη της ταμπλέτας στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης. Αντίστοιχα, μια εκπομπή εντελώς διαφορετικού ύφους, όπως ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων, καλεί τον θεατή να συμμετέχει μέσω των ερωτήσεων που εμφανίζονται στην ταμπλέτα.

\"\"

Κυριολεκτικά, οι δυνατότητες που παρέχονται από το υβριδικό σύστημα τηλεοπτικής αναμετάδοσης που συνδυάζεται με ιντερνετικά δεδομένα «Hybridcast» της NHK είναι ατελείωτες, καθώς το μοναδικό που μπορεί να τις περιορίσει είναι μόνο η φαντασία και δημιουργικότητα των μελλοντικών υβριδικών παραγωγών.

\"\"

Η NHK δηλώνει πως το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας είναι ενθαρρυντικό, με τις Sony, Toshiba, Panasonic, Sharp και Mitsubishi Electric ήδη να έχουν προβεί σε συμφωνία με την NHK, στην υποστήριξη του Hybricast μέσω νέων μοντέλων τηλεοράσεων (τωρινών, ελαφρώς τροποποιημένων). Έτσι, τουλάχιστον για τους τυχερούς Ιάπωνες τηλεθεατές (που διαθέτουν και μια ταμπλέτα), η έννοια της τηλεόρασης θα κάνει ένα βήμα «μπροστά» σε σχέση με τους υπόλοιπους τηλεθεατές ανά τον κόσμο, αρχικά και δειλά – δειλά από αυτόν τον χρόνο, ενώ στο εγγύς μέλλον η υποστήριξη του νέου υβριδικού σήματος θα είναι μεγαλύτερη.

\"\"

Τέλος, η NHK στοχεύει μελλοντικά στην εξάλειψη της ανάγκης ύπαρξης μιας ταμπλέτας, καθώς όλη τη «δουλειά» θα την αναλαμβάνει ένα κατάλληλα εξελιγμένο τεχνολογικά μοντέλο τηλεοπτικής συσκευής, το οποίο μέχρι τότε (το «πότε» όμως δεν αναφέρεται) υποτίθεται θα είναι διαδεδομένη τεχνολογία στην καταναλωτική αγορά. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε το επόμενο εξελικτικό βήμα της τηλεοπτικής αναμετάδοσης με την ονομασία «Hybridcast», τουλάχιστον κατά την NHK.

zoogla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook