Τη μεσοσταθμική μείωση 11% σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες της σύμβασης εμπορίου, με διατήρηση όλων των επιδομάτων, όπως έχουν συμφωνηθεί στις προηγούμενες συμβάσεις, προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, κύρια επιδίωξή της είναι να υπογραφεί μια κλαδική σύμβαση εμπορίου.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, όπως δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία, σε ένα υποθετικό σενάριο λύσης της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, μετά τη λήξη του τριμήνου και την εισαγωγή της μετενέργειας, οι μειώσεις των μισθών με διευθυντικό δικαίωμα (βασικός μισθός της κλαδικής συν τα 4 επιδόματα) θα κυμανθούν κατά προσέγγιση από 12% έως 23- 25%. Ωστόσο, με την επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς, η κατάσταση εκτρέπεται εκτός ελέγχου.

Η ΕΣΕΕ δικαιολογεί τη θέση της υπενθυμίζοντας ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) ήδη κατήγγειλε τη σύμβαση, ενώ ακόμη και στο χώρο των ΜΜΕ, πολλές επιχειρήσεις, λόγω αδυναμίας και έλλειψης ρευστότητας, δεν καταβάλλουν μισθούς εδώ και τρεις μήνες ή καταφεύγουν σε κατάρτιση ατομικών συμβάσεων. Παράλληλα, έμποροι – μέλη της ΕΣΕΕ, από όλη την επικράτεια, πιέζουν για μειώσεις από 22% και άνω και για κατάργηση όλων των επιδομάτων, εκτός των τεσσάρων που προβλέπει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012.

«Στα παραπάνω πλαίσια, η μετρημένη και στο μέτρο του απολύτως απαραίτητου μείωση του μισθολογικού κόστους στα επίπεδα της προ κρίσης μισθών, καθίσταται πλέον αναγκαία», εξηγεί η ΕΣΕΕ και προτείνει τον επαναπροσδιορισμό του μισθού στον κλάδο του εμπορίου από 918,13 ευρώ στα 815 ευρώ.

Κατά την ΕΣΕΕ, επιβάλλεται ένας νέος σχεδιασμός της σύμβασης «σε λευκό χαρτί» και «εφ΄ όλης της ύλης», που θα περιλαμβάνει μία κοινωνική συμφωνία, με ρεαλιστικές επιλογές και όρους επωφελείς τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Συνακόλουθα, θέτει προς συζήτηση τη μεσοσταθμική μείωση 11% σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες της σύμβασης, με διατήρηση όλων των επιδομάτων, όπως έχουν συμφωνηθεί στις προηγούμενες συμβάσεις.

Το προτεινόμενο ποσοστό, όπως σημειώνει, βρίσκεται στον μέσο όρο ανάμεσα στις μειώσεις που επιφέρει η ΠΥΣ και στις απαιτήσεις των εμπόρων.

Εναλλακτικά, προτείνεται ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί διαπραγμάτευση για την απάλειψη συγκεκριμένων κανονιστικών όρων της σύμβασης, οι οποίοι θα κατατείνουν σε ονομαστική μείωση των αποδοχών κατά 11%, «η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε μεταφράζεται σε πραγματική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων σε ποσοστό 15%», σημειώνει η ΕΣΕΕ και προσθέτει ότι «με την υπογραφή μιας κλαδικής σύμβασης του εμπορίου θα έχουμε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια μας, ώστε να διεκδικήσουμε την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων».

Ακόμα, προτείνει να συνταχθεί ένα παράρτημα, το οποίο θα συμπεριλαμβάνεται στην κλαδική σύμβαση του εμπορίου και θα περιέχει όρους και προϋποθέσεις περί ορισμού των ελαστικών μορφών εργασίας στο εμπόριο αλλά και δημόσιας αναγγελίας των εμπορικών επιχειρήσεων που τηρούν τη σύμβαση, είτε με τη μέθοδο της πινακίδας, είτε με άλλον τρόπο στις προθήκες των εμπορικών καταστημάτων.

Για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η ΕΣΕΕ έχει προτείνει γενική μείωση 10% και για τους συνεπείς εργοδότες άμεση μείωση 5%. Παράλληλα και προκειμένου να μην έχουν απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία, πρότεινε την επιβολή «ασφαλιστικού τέλους» 1‰ επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, το οποίο θα εκπίπτει ως δαπάνη.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook