Προβληματικές σύριγγες αδρεναλίνης βρετανικής προέλευσης ενδέχεται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και κάλεσε τους ασθενείς που τυχόν έχουν προμηθευτεί το προϊόν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Πρόκειται για το φαρμακευτικό σκεύασμα Anapen το οποίο διατίθεται στη χώρα μας σε δύο μορφές, 150mg/0.3ml και 300mg/0.3ml από την εταιρεία ALLERTEC HELLAS AΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, και κατόπιν της ενημέρωσης από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές, «το φαρμακευτικό προϊόν Anapen (προγεμισμένες σύριγγες αδρεναλίνης που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης – αναφυλακτικού σοκ) είναι πιθανό να εμφανίσει πρόβλημα κατά τη χρήση του».

Όπως διαπιστώθηκε από ελέγχους της εταιρείας που το παράγει υπάρχει πιθανότητα η συσκευή αυτοχορήγησης να μη λειτουργήσει σωστά, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μη λάβει την απαραίτητη ποσότητα αδρεναλίνης σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.
Βεβαίως, ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πραγματικό περιστατικό από ασθενή, και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά.

Ωστόσο, καλεί τους ασθενείς που έχουν ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο φάρμακο για να το χρησιμοποιήσουν εάν παραστεί ανάγκη, να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους για το ενδεχόμενο χρήσης εναλλακτικού προϊόντος.