Την δική της θέση στο νέο διάλογο για τις κλαδικές συμβάσεις και τα κατώτατα ημερομίσθια ανακοίνωσε επίσημα και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Οι έμποροι βάζουν στο τραπέζι μειώσεις μισθών 11% μεσοσταθμικά, σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες της σύμβασης, με διατήρηση όλων των επιδομάτων. Βασική πρόταση είναι ο επαναπροσδιορισμός του μισθού στον κλάδο του εμπορίου από 918,13 ευρώ στα 815 ευρώ.

Παράλληλα, να υπάρξει νέος σχεδιασμός της σύμβασης «σε λευκό χαρτί» και «εφ\’ όλης της ύλης», που θα περιλαμβάνει μία κοινωνική συμφωνία, με ρεαλιστικές επιλογές και όρους επωφελείς τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί διαπραγμάτευση για την απάλειψη συγκεκριμένων κανονιστικών όρων της σύμβασης, οι οποίοι θα κατατείνουν σε ονομαστική μείωση των αποδοχών κατά 11%, η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε μεταφράζεται σε πραγματική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων σε ποσοστό 15%.

Για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, γράφει το ethnos.gr, η ΕΣΕΕ έχει προτείνει γενική μείωση 10% και για τους συνεπείς εργοδότες άμεση μείωση 5%. Παράλληλα και προκειμένου να μην έχουν απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία, προτείναμε την επιβολή «ασφαλιστικού τέλους» 1‰ επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, το οποίο θα εκπίπτει ως δαπάνη.

«Με την υπογραφή μιας κλαδικής σύμβασης του εμπορίου θα έχουμε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια μας, ώστε να διεκδικήσουμε την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων», τονίζει η ΕΣΕΕ.

Ζοφερή η πραγματικότητα για τους εμπόρους

Οπως διαπιστώνει η ΕΣΕΕ, μέχρι το 2011 σε σύνολο 324.000 καταστημάτων, έκλεισαν 60.000 καταστήματα. Για το 2012, η τάση επιδεινώνεται. Μέχρι τώρα, κατά την τελευταία μέτρηση του Μαρτίου 2012, τα λουκέτα στο ανήλθαν στο 26% του συνόλου των καταστημάτων στην Αττική, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα ήταν περίπου 30% για το κέντρο της Αθήνας και 27,30% για τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη. Σε σύνολο 828.031 απασχολουμένων το έτος 2008, το εμπόριο έχει ήδη μετρήσει 72.274 απώλειες θέσεων εργασίας και η τάση βαίνει αυξανόμενη.

Παράλληλα, η τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεών μας μειώθηκε κατά 3,5% το 2010, κατά 6% το 2011, ενώ, με δεδομένο ότι στην πράξη οι τραπεζικοί κρουνοί δανεισμού έχουν κλείσει, αναμένεται πολύ μεγάλη επιπλέον πτώση για το 2012.

Εαν λυθεί η κλαδική σύμβαση στο εμπόριο, μετά την λήξη του τριμήνου και την εισαγωγή της μετενέργειας, οι μειώσεις των μισθών με διευθυντικό δικαίωμα (βασικός μισθός της κλαδικής συν τα 4 επιδόματα) θα κυμανθούν κατά προσέγγιση από 12% έως 23-25%. Ωστόσο, με την επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς, η κατάσταση εκτρέπεται εκτός ελέγχου. Ο ΣΕΛΠΕ ήδη κατήγγειλε την σύμβαση, ενώ ακόμη και στο χώρο των ΜΜΕ, πολλές επιχειρήσεις, λόγω αδυναμίας και έλλειψης ρευστότητας, δεν καταβάλλουν μισθούς εδώ και 3 μήνες ή καταφεύγουν σε κατάρτιση ατομικών συμβάσεων. Παράλληλα, τα μέλη μας από όλη την επικράτεια πιέζουν για μειώσεις από 22% και άνω και για κατάργηση όλων των επιδομάτων, εκτός των τεσσάρων που προβλέπει η ΠΥΣ 6/2012.

fpress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook