Οι εκπρόσωποι των δύο δυνάμεων που επί δεκαετίες μάχονται στην Αίγυπτο θα βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών (16-17 Ιουνίου), σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων θα αντιμετωπίσει τον Αχμέντ Σαφίκ, πρωθυπουργό για μικρό διάστημα μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Τα ποσοστά τους είναι σχεδόν ισοδύναμα και το κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα είναι έντονα διπολικό.

Ο Μούρσι κινείται στο 25,3%, ενώ ο Σαφίκ συγκεντρώνει 24,9%.

Ακολουθεί ο Φουτούχ με 20% (επίσης ισλαμιστής) και ο Σαμπάχι με 19%. Μόλις 10% συγκέντρωσε ο Αμρ Μούσα.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, δύσκολα θα αλλάξει ο συσχετισμός.

Περίπου 50 εκατομμύρια Αιγύπτιοι προσήλθαν στις κάλπες στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην ιστορία της χώρας. Ακόμα και οι διεθνείς παρατηρητές σημειώσαν ότι όλα εξελίχθησαν ομαλά.

Η νίκη οποιοδήποτε από τους δύο στο δεύτερο γύρο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απογοητεύσει για διαφορετικούς λόγους στρώματα του πληθυσμού που στήριξαν την επανάσταση κατά του Μουμπάρακ.

Οι νεότεροι και περισσότερο φιλελεύθεροι Αιγύπτιοι δεν επιθυμούν ένα ισλαμιστή πρόεδρο (κάτι που θα σημάνει τον έλεγχο επί της εκτελεστικής εξουσίας αλλά όχι του ισχυρού στρατού) αλλά ούτε και έναν άνθρωπο του παλαιού καθεστώτος.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook