Μεγάλες πιέσεις δέχεται το ευρώ κυρίως έναντι του δολαρίου τις τελευταίες μέρες και διαπραγματεύεται στην ζώνη των 1,2520-1,2580 δολαρίων. Παράλληλα καταγράφεται η μεγαλύτερη εβδομαδιαία του πτώση από τις 16 Δεκεμβρίου του 2011 και βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και πιθανόν ενός νέου γύρου των έκτακτων προγραμμάτων παροχής μακροπρόθεσμης ρευστότητας (LTROs), είναι σύμφωνα με τους αναλυτές οι τρεις λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την πτώση το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αν και σήμερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ανακάμπτει λίγο πάνω από τα επίπεδα των 1,270 δολ, χτες το βράδυ ήταν στο 1,2527 δολάριο, με απώλειες 0,48% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει στο 1,2514 δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιουλίου του 2010. Μόνο από τις αρχές της εβδομάδας, το ευρώ έχει καταγράψει απώλεια 1,9% έναντι του δολαρίου, ενώ σύμφωνα με την Mary Nicola της BNP Paribas, από την στιγμή που το ευρώ υποχώρησε κάτω από το $1,26 επόμενο σημείο στήριξης είναι το $1,25.

\"\"

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί γύρω από την πιθανολογούμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έχει προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στο κοινό νόμισμα. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι εάν βγει η Ελλάδα από το ευρώ τότε αυτό θα ενισχυθεί, καθώς οι υπόλοιπες χώρες θα απεμπλακούν σταδιακά από τους κινδύνους και το κόστος στήριξης της Ελλάδας, το μόνο σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον το πρώτο διάστημα της πιθανής εξόδου, οι αναταράξεις θα είναι μεγάλες.

Την ίδια ώρα, οι αγορές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα επέμβει. Το κλειδί για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είναι πλέον στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά μάλιστα και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης. Ποια όμως είναι αυτά τα κλειδιά;

Σύμφωνα με την Barclays η πλειονότητα των επενδυτών θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα βάλει σε προτεραιότητα το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το (SMP), με το ενδιαφέρον της να εστιάζεται στην Ισπανία και την Ιταλία το επόμενο 3μηνο. Η μείωση του επιτοκίου έρχεται δεύτερο στη λίστα και πιθανό νέο πρόγραμμα φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων, τα LTROs, τρίτο.  Μάλιστα, η Barclays θεωρεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι όποια απόφαση και αν πάρει η ΕΚΤ θα σημάνει περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ.

Πάντως, οι traders, το τελευταίο διάστημα ποντάρουν όλο και περισσότερο στην κατακόρυφη πτώση του ευρώ, στα επίπεδα των 1,10 δολ. και μάλιστα σε ορίζοντα δύο μηνών, γεγονός που αντανακλά την αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των traders, κρίσιμο σημείο στήριξης για την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου αποτελεί το 1,25. Αν διασπαστεί, τότε ανοίγει ο δρόμος για το 1,10.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πρόσφατα, σε έκθεσή της η Wells Fargo, προέβλεψε πως η πτωτική πορεία του ευρώ θα συνεχιστεί, εκτιμώντας και η ίδια πως το ενιαίο νόμισμα σύντομα θα \”δει\” τα 1,10 δολ.
Σε παρόμοιες εκθέσεις τους, τόσο η Danske Βank, όσο και η ΒΝP Paribas γνωστοποιoύν πως ετοιμάζονται να δηλώσουν short στο ευρώ – δολάριο. Ειδικά η Danske Bank ετοιμάζεται να δηλώσει short επίσης και στην ισοτιμία στερλίνας – δολαρίου.

H Danske Bank, πιο συγκεκριμένα, θα σορτάρει το ευρώ στα 1,2639 δολάρια, ενώ θα σταματήσει στα 1,2728 δολάρια.

\”Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει αυτόματα ότι ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την Ευρώπη. Θα είναι μια καταστροφή που θα ανοίξει την πόρτα σε άλλες, μεγαλύτερες καταστροφές. Η αξιοπιστία του ευρώ θα πληγεί ανεπανόρθωτα\”, σχολιάζει ο Jacques- Pascal Porta, Manager στο Ofi Gestion Privee στο Παρίσι.

Ανάμεσα σε όλους αυτούς, ο διεθνούς φήμης μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers, δηλώνει ότι δεν είναι πια long στο ευρώ, γνωστοποιώντας παράλληλα πως \”ξεφορτώθηκε\” άρον άρον όσα ευρώ διέθετε στα επενδυτικά του χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Rogers Holdings, νέες αναταραχές περιμένουν στη… γωνία τα διεθνή χρηματιστήρια. \”Η παγκόσμια οικονομία και οι διεθνείς αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέα, πιο σοβαρά προβλήματα στο προσεχές μέλλον\”, σχολιάζει.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook