Επιχειρησιακό πλάνο για την αντιμετώπιση, από την πλευρά της Βρετανίας, του μεταναστευτικού κύματος που αναμένεται να προκαλέσει μια ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ, επεξεργάζεται η κυβέρνηση της χώρας, όπως αποκαλύπτει η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι.

Μιλώντας στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας The Daily Telegraph, η κυρία Μέι δεν κρύβει τους βρετανικούς φόβους για το κύμα μετανάστευσης Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών, που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη, οδυνηρή κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος και διάλυση της ευρωζώνης.

Όπως υπογραμμίζουν οι δημοσιογράφοι Ρόμπερτ Ουίνετ και Τζέιμς Κίρκαπ, με την εξαίρεση των νέων χωρών – μελών, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να εργαστούν οπουδήποτε στην ελεύθερη αγορά.

Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ, ωστόσο, θα προκαλούσε ένα φαινόμενο τύπου «ντόμινο» και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που θα έβλεπαν τη… γη της Επαγγελίας στη Βρετανία, η οποία βρίσκεται εκτός του ευρώ και δεν θα επηρεαζόταν από τον «Αρμαγγεδώνα» της ευρωζώνης.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας παραδέχεται ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχουν ενδείξεις μιας μαζικής μετακίνησης Ευρωπαίων εργαζομένων προς το Ηνωμένο Βασίλειο, η ίδια ωστόσο, από κοινού με το επιτελείο της, επεξεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης του φαινομένου, σε περίπτωση που τα χειρότερα σενάρια επαληθευθούν.

Τα μέτρα πρόληψης της Βρετανίας θα μπορούσαν να αφορούν αυστηρότερους ελέγχους και περισσότερα κριτήρια, προκειμένου οι μετανάστες από χώρες της ευρωζώνης να μπορέσουν αφενός μεν να εισέλθουν σε βρετανικό έδαφος, αφετέρου δε να εργαστούν στη χώρα, σύμφωνα με την κυρία Μέι.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook