Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ άσκησε βέτο σε πάνω από δέκα διατάξεις ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τις δασικές εκτάσεις που αναμενόταν να οδηγήσει σε περαιτέρω καταστροφή των δασών στη λατινοαμερικάνικη χώρα, λαμβάνοντας την απόφαση αυτή μόλις μερικές εβδομάδες πριν οι αρχές φιλοξενήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 20ή επέτειο από τη σύνοδο για την βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Ρίου ντε Ζανέιρου.

Το βέτο αφορά κυρίως στις διατάξεις του νομοσχεδίου που θα αμνήστευαν την παράνομη εκδάσωση που είχε γίνει πριν από τον Ιούλιο του 2008 και θα επέτρεπαν την περαιτέρω καταστροφή δασών στη Βραζιλία. Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Ισαμπέλα Τεσέιρα ανακοίνωσε το βέτο της Ρουσέφ στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Γεωργίας Μέντες Ριμπέιρου Φίλιου.

Ο λεγόμενος \”Codigo Florestal\” είχε εγκριθεί τον Δεκέμβριο του 2011 από τη Γερουσία της Βραζιλίας. Τον Απρίλιο, πέρασε το δεύτερο εμπόδιο, καθώς το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη βουλή, που προσέθεσε στις διατάξεις του προνομιακή μεταχείριση για τον αγροτικό τομέα.

Την Πέμπτη επιδόθηκε στην κυβέρνηση ένα αίτημα με 2 εκατ. υπογραφές που καλούσε την πρόεδρο Ρουσέφ να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο–μια έκφραση της γενικευμένης οργής μεταξύ των πολιτών και των οργανώσεων προάσπισης του περιβάλλοντος σχετικά με το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο αυτό να γίνει νόμος του κράτους.

Ο δασικός πλούτος της Βραζιλίας, κυρίως η περιοχή του Αμαζονίου, είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της Γης, αλλά καταστρέφεται με ρυθμούς που θα όφειλαν να προκαλούν συναγερμό, λένε επικριτές του νομοσχεδίου. Η οργάνωση Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (World Wide Fund for Nature, WWF) προέβλεψε ότι ο \”κώδικας\” αυτός, εάν εγκρινόταν, θα άνοιγε τον δρόμο για την καταστροφή 76,5 εκατ. εκταρίων τροπικού δάσους–έκταση ίση με αυτή της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας μαζί.

Η μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τα δάση που είχε τεθεί σε εφαρμογή το 1965 χαρακτηρίζεται πάντως μια νίκη του αγροτοβιομηχανικού τομέα και αυτού της υλοτομίας έπειτα από χρόνια μαχών με τις οργανώσεις προάσπισης των περιβάλλοντος.

Η Ρουσέφ προχώρησε σε περίπου 12 αρνησικυρίες και προέβη σε 31 τροποποιήσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου, που πάντως θα πρέπει να εγκριθούν από το βραζιλιάνικο Κογκρέσο.

Υπολογίζεται ότι η εκδάσωση του Αμαζονίου ξεπέρασε τα 27.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2004 και τα 6.000 χλμ.2 το 2011.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook