Τη Δευτέρα 14 Μαΐου οι μαθητές και καθηγητές του ΣΔΕ Χανίων του παραρτήματος Κολυμπαρίου, στα πλαίσια των μαθημάτων του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού και του Κοινωνικού Γραμματισμού πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο Κρήτης. Η επίσκεψη είχε περιπατητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Το Βοτανικό Πάρκο βρίσκεται στην τοποθεσία Σκορδαλού, περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το κύριο εισόδημα του χωριού είναι το ελαιόλαδο και διαθέτει από τους παλαιότερους ελαιώνες της Κρήτης και της Ευρώπης.

Σε μία έκταση 200 στρεμμάτων έχει δημιουργηθεί το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης, το οποίο περιέχει πολυάριθμα είδη χλωρίδας και πανίδας.

Το κλίμα στην Κρήτη χαρακτηρίζεται εύκρατο. Η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι αρκετά υγρή, ανάλογα με την εγγύτητα στη θάλασσα. Ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος και υγρός με αρκετές βροχοπτώσεις – περισσότερες στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Η χιονόπτωση είναι σπάνια στις πεδινές εκτάσεις, αλλά αρκετά συχνή στις ορεινές περιοχές. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι μέσες θερμοκρασίες είναι 25 με 30 βαθμοί (Κελσίου), οπωσδήποτε χαμηλότερες από αυτές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το κλίμα του νησιού έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας πολύ πλούσιας χλωρίδας. Τα διαφορετικά οικοσυστήματα συνθέτουν ένα σπάνιο πολυμορφικό σύνολο. Καμιά ίσως άλλη περιοχή της γης με την έκταση της Κρήτης, δεν περιέχει τόσα είδη φυτών. Στο πάρκο υπάρχουν μεσογειακά καρποφόρα φυτά, βότανα, φαρμακευτικά φυτά, εσπεριδοειδή, τροπικά φρουτόδεντρα και αμπέλια.

Στο χώρο του πάρκου περιλαμβάνεται επίσης και μία λίμνη και κοντά στο συγκεκριμένο σημείο ζουν κάποια μεσογειακά πτηνά και ζώα.

Μέρος των εγκαταστάσεων αποτελεί και ένα υπαίθριο, πέτρινο και ατμοσφαιρικό αμφιθέατρο.

Το εστιατόριο το οποίο λειτουργεί ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις του πάρκου έχει πιστοποιηθεί με το «σήμα ποιότητας Κρητικής κουζίνας» της διανομαρχιακής εταιρείας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας»

Αποτελεί το έκτο μέλος του Δικτύου Πιστοποιημένων Επιχειρήσεων και έχει σαν κεντρικό σύνθημα «Αγαπάμε τον τόπο μας…επιλέγουμε κρητικά προϊόντα». Η φιλοσοφία του «Βοτανικού Πάρκου Κρήτης» είναι η αναβίωση παραδοσιακών γεύσεων, με την χρήση τοπικά παραγόμενων προϊόντων, σε συνδυασμό με παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος, όπως πυρομάχι, σάτσι και ξυλόφουρνος, αλλά και νέες γαστρονομικές προτάσεις.

Στο «Βοτανικό Πάρκο Κρήτης» διοργανώνονται γευσιγνωσίες και μαθήματα μαγειρικής, κατά τα οποία γίνεται προώθηση πολλών ενδημικών κρητικών προϊόντων: ενδημικά βότανα της Κρήτης, κρασιά από παλιές κρητικές ποικιλίες (όπως ρωμαίικο, βηλάνα), τυριά (όπως γραβιέρα και μυζήθρα), αγριόχορτα και πολλά τοπικά προϊόντα. Δίνεται έμφαση όχι τόσο πολύ στην συνταγή, αλλά στην φιλοσοφία και την φαντασία που μαγειρεύουν ακόμα και σήμερα οι νοικοκυρές της Κρήτης. Οι γευσιγνωσίες πραγματοποιούνται τις περισσότερες φορές σε γκρουπ που επισκέπτονται το Πάρκο σε καθημερινή βάση κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτές αποκόμισαν εμπειρίες και γνώση ικανή τόσο σχετικά με τη χλωρίδα και την πανίδα της Κρήτης και άλλων περιοχών, όσο και με τον τρόπο που προβάλλονται τουριστικά σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook