Τα αποτελέσματα από τις νέες δοκιμές αντοχής (stress tests) των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών ενδέχεται να οδηγήσουν στη δημιουργία μίας νέας ιεραρχικής κατηγορίας, που θα συγκεντρώνει τα ιδρύματα που έπιασαν τη "βάση", στα οποία θα μπορεί να επιβληθούν ορισμένοι περιορισμοί, τονίζει ο επικεφαλής της αρχής που έχει επιφορτισθεί με την εφαρμογή των δοκιμών.

Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Επιτήρησης Τραπεζών (ΕΒΑ), Αντρέα Ένρια, εκτιμά πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, ώστε να διορθωθούν οι ελλείψεις στις προηγούμενες δοκιμές, οι οποίες είχαν επικριθεί ότι δεν ήταν αρκούντως αυστηρές.

«Εκείνο που θα επιθυμούσα να προτείνω είναι να μην υπάρχει μόνο ένα δυαδικό αποτέλεσμα -επιτυχία/αποτυχία- στις δοκιμές αυτές και οι μόνες προϋποθέσεις να είναι "εάν επιτύχετε, δεν θα ληφθούν μέτρα και εάν αποτύχετε, θα πρέπει να προβείτε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου"» τονίζει ο Ένρια.

«Καλό θα ήταν να λαμβάνονται πρόνοιες τόσο για τις τράπεζες που κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις δοκιμές, όσο και για εκείνες που μόλις πέρασαν τη βάση, ή για εκείνες που παρουσιάζουν τομείς ανησυχίας» προσθέτει.

protothema.gr