Άτυπο Yπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει την Κ.Δευτέρα μετά την ανακοίνωση-σοκ της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, και εν όψει των επαφών που θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα γίνει στις 6:30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και θα λάβουν μέρος όλοι οι υπουργοί και δύο αναπληρωτές υπουργοί.

Θα συμμετέχουν επίσης ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Έξαρχος και ενδεχομένως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Η Moody's Investors Service προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, σε Β1 από το Ba1, μην αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση, εξαιτίας, όπως αναφέρει, των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την υποβάθμιση, καθώς, όπως τονίζει, δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε ότι το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά.

Η υποβάθμιση ήρθε ένα 24ωρο πριν από τον κύκλο επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε αναζήτηση συναίνεσης εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 11 Μαρτίου και, κυρίως, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί την επομένη με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προσπαθώντας να ανατρέψει το κλίμα νευρικότητας που προκαλεί η στάση της Γερμανίας.

in.gr