Κράτη της Δύσης πιέζουν να υπάρξει αντίδραση στη σφαγή στην πόλη Χούλα της Συρίας, με τις ΗΠΑ να καλούν να μπει τέλος στη «διακυβέρνηση φόνου» του προέδρου της χώρας, Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Ευρωπαϊκή Ένωση, Αραβικός Σύνδεσμος, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία δήλωσαν σοκαρισμένες για τη σφαγή και ζήτησαν να αυξηθούν οι πιέσεις στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο ΟΗΕ ζήτησε από τη Δαμασκό να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στην εβδομάδα.

Ο Γ.Χέιγκ δήλωσε ότι η Βρετανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εταίρους της για μια «ισχυρή διεθνή απάντηση».

«Βασική μας προτεραιότητα είναι να υπάρξει ένας πλήρης απολογισμός για αυτό το φρικτό έγκλημα και να εξασφαλίσουμε ότι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι» είπε ο Βρετανός υπουργός.

Για μια «κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας» έκανε λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν.

Η Χίλαρι Κλίντον μίλησε για «θηριωδία» και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα αυξήσει την πίεση στον «Άσαντ και την παρέα του», λέγοντας ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την εξουσία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι θα κάνει τα απαραίτητα βήματα, προκειμένου να υπάρξει μια νέα συνάντηση των Φίλων της Συρίας

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 92 ανθρώπων στη Χούλα, ανάμεσά τους και 32 παιδιών κάτω των δέκα ετών.

Η συριακή κυβέρνηση κατηγορεί για τους θανάτους «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η πόλη Χούλα δέχθηκε συνεχείς βομβαρδισμούς από τον συριακό στρατό, μετά από διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη την Παρασκευή.