Οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κατά τους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ χαμηλότερες απ' ό,τι πιστεύουν οι αγορές, αναφέρει σε έκθεσή της η Credit Suisse, διαφωνώντας με την κατά 50% πιθανότητα, την οποία δείχνουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς.

Όπως αναφέρει ο οίκος, είναι τόσο προς το συμφέρον της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης και της ΕΕ εν γένει, να αποφευχθεί μια έξοδος, καθώς, στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, θα σημειωθεί υποτίμηση του νομίσματος κατά 50%, με αποτέλεσμα να χαθεί το ήμισυ των αποταμιεύσεων και του πλούτου της χώρας.

Με μια τέτοια υποτίμηση, και με δεδομένο ότι οι ελληνικές εισαγωγές αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 30%, κάτι που θα ακυρώσει ένα μεγάλο μέρος από τα οφέλη στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι εξαγωγές αντιστοιχούν μόνο στο 25% του ΑΕΠ και τουλάχιστον οι μισές προέρχονται από ανελαστικές βιομηχανίες ή δεν επηρεάζονται από την υποτίμηση (η ναυτιλία δουλεύει με το δολάριο), τα οφέλη στο μέτωπο αυτό θα είναι αρκετά μικρά, τονίζει ο οίκος.

protothema.gr