Περισσότερο από ένα χρόνο μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα και οι μετρήσεις για τη ραδιενεργή μόλυνση συνεχίζουν να ξεπερνούν τους υπολογισμούς.

Αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα της Tokyo Electric Power Company (Tepco), της διαχειρίστριας εταιρείας του κατεστραμμένου εργοστασίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Tepco, οι ζημιές που προκλήθηκαν στις 11 Μαρτίου 2011, η συνεπακόλουθη βλάβη στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και οι εκρήξεις του υδρογόνου, που οφείλονται στην τήξη του πυρηνικού καυσίμου, προκάλεσαν την έκλυση στην ατμόσφαιρα ραδιενεργών ουσιών που έφθαναν τα 900.000 Τεραμπεκερέλ, το διπλάσιο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Οι συνολικές εκλύσεις αυτές, που είναι συμβατές με τις διεθνείς συγκρίσεις, είναι ανώτερες από εκείνες που είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως από την Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας και μία κυβερνητική επιτροπή.

Ειδικότερα, η τελευταία εκτίμηση κάνει λόγο για ποσότητα ιωδίου-131 πολύ μεγαλύτερη από τις πρώτες προβλέψεις, μια ταχέως διασπώμενη χημική ουσία που είναι υπεύθυνη ακόμη και για καρκίνο θυρεοειδούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook