Κράτη της Δύσης πιέζουν να υπάρξει αντίδραση στη σφαγή στην πόλη Χούλα της Συρίας, με τις ΗΠΑ να καλούν να μπει τέλος στη «διακυβέρνηση φόνου» του προέδρου της χώρας, Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Ευρωπαϊκή Ένωση, Αραβικός Σύνδεσμος, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία δήλωσαν σοκαρισμένες για τη σφαγή και ζήτησαν να αυξηθούν οι πιέσεις στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο ΟΗΕ ζήτησε από τη Δαμασκό να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στην εβδομάδα.

Ο Γ.Χέιγκ δήλωσε ότι η Βρετανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εταίρους της για μια «ισχυρή διεθνή απάντηση».

«Βασική μας προτεραιότητα είναι να υπάρξει ένας πλήρης απολογισμός για αυτό το φρικτό έγκλημα και να εξασφαλίσουμε ότι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι» είπε ο Βρετανός υπουργός.

Μάλιστα, ο Βρετανός υπουργός καλεί τη Δευτέρα τον Σύρο επιτετραμμένο στο Λονδίνο, ζητώντας εξηγήσεις για την επέμβαση στην πόλη Χούλα.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι θα απαγορευτεί η συμμετοχή στους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες σε μέλη του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Νικ Κλεγκ δήλωσε στον Άντριου Μαρ του BBC ότι, αν βρεθεί πως κάποιο μέλος της Συριακής Ολυμπιακής αντιπροσωπείας πρόσκειται στο καθεστώς, θα του απαγορευτεί η είσοδος στη Βρετανία.
Για μια «κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας» έκανε λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν.

Τη Δευτέρα ο Κόφι Ανάν επισκέπτεται τη Δαμασκό, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντίσι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη συριακή πρωτεύουσα.

Η Χίλαρι Κλίντον μίλησε για «θηριωδία» και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα αυξήσει την πίεση στον «Άσαντ και την παρέα του», λέγοντας ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την εξουσία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι θα κάνει τα απαραίτητα βήματα, προκειμένου να υπάρξει μια νέα συνάντηση των Φίλων της Συρίας

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 92 ανθρώπων στη Χούλα, ανάμεσά τους και 32 παιδιών κάτω των δέκα ετών.

Η συριακή κυβέρνηση διαψεύδει ότι ευθύνεται για τη σφαγή και κατηγορεί για τους θανάτους «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

«Γυναίκες, παιδιά και υπερήλικες δολοφονήθηκαν. Αυτή δεν είναι η σφραγίδα του ηρωικού συριακού στρατού» είπε στους δημοσιογράφους στη Δαμασκό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ Μακντέσι.

Η πόλη Χούλα δέχθηκε συνεχείς βομβαρδισμούς από τον συριακό στρατό, μετά από διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη την Παρασκευή.

Την οργή της εξέφρασε και η UNICEF (Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά).

«Αυτό το φρικτό έγκλημα εις βάρος τόσο μικρών παιδιών που δεν παίρνουν καθόλου μέρος σε αυτές τις μάχες υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της εξεύρεσης λύσεων στη συριακή διένεξη. Τέτοια σφαγή δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη» αναφέρει η εκπρόσωπος του εκτελεστικού διευθυντή της οργάνωσης, Σάρα Κρόου, σε ανακοίνωσή της.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ στις 2 Ιουνίου, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Οργανισμού.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook