Το Τμήμα Νέων της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας ποδηλάτησε το Σάββατο 26/5/2012 στις 10:30 το πρωί πάνω σε όλο το μήκος των τειχών του Ηρακλείου, περνώντας και από την παραλιακή αλλά και από τον φάρο του Κούλε.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σε σχετική ανακοίνωση "είδαμε από κοντά όμορφες γωνίες του Ηρακλείου απρόσιτες στους περισσότερους από τους πολίτες λόγω μη αξιοποίησης τους. Εννοούμε τα τείχη. Χαρήκαμε λίγο πράσινο και ξεφύγαμε από την καθημερινότητα των αυτοκινήτων.

Καταλάβαμε ότι δεν έχουμε ανάγκη τα αυτοκίνητα εμείς οι νέοι για να κατεβούμε στο κέντρο. Κάναμε την εκδρομή μας και τη βόλτα μας μέσα στο Ηράκλειο.

Φυσικά, τα τείχη έχουν ακόμα ,όπως και πέρυσι είχαν, τα "αδιάβατα" σημεία τους. Τα σημεία δηλαδή που δε μπορείς να περάσεις με ποδήλατο. Τα όποια είναι δυο, ίσως τρία και με θέληση φτιάχνονται... Υπάρχει θέληση;

Ως τμήμα νέων της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας περιμένουμε και θέλουμε εδώ και χρόνια τα τείχη να αποκτήσουν ζωή και περιμένουμε την ημέρα που τα τείχη θα γίνουν επίσημα ο ασφαλέστερος πεταλοειδής ποδηλατόδρομος του Ηρακλείου. (βλ. Μίνωος-Ε.Ο.Κ.-Σμπωκου-Εθνικής Αντιστασεως)".