Το τρυφερό και συνάμα σκληρό δράμα του Michael Haneke, κέρδισε -σύμφωνα και με τις προβλέψεις των περισσότερων- τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών την Κυριακή 27 Μαΐου.

Η πικρή ταινία του Haneke περιγράφει την ιστορία αγάπης ενός ζευγαριού συνταξιούχων μουσικών και τη δυνατή σχέση που τους ενώνει, αλλά και το θάνατο που θα τους χωρίσει.

Αργά και βασανιστικά, το φιλμ ξετυλίγει την ιστορία του ζευγαριού, την σχέση τους και την σχέση τους με την κόρη τους, που παίζει η Ιζαμπέλ Ιπέρ (που την είχαμε λατρέψει στην Δασκάλα του Πιάνου, πάλι του Haneke).

Η ιταλική Reality για την οποία μιλήσαμε σε προηγούμενο μας άρθρο έφυγε με το Granx Prix και το βραβείο της κριτικής επιτροπής κέρδισε ο Ken Loach με την ταινία Angel\’s Share.

Καλύτερος σκηνοθέτης για φέτος αναδείχθηκε ο Μεξικανός Carlos Reygadas και καλύτερο σενάριο κέρδισε επάξια η Dupa Dealouri για το ρουμάνικο Beyond the Hills.

Όπως αναμέναμε, ο Mads Mikkelsen, o Σουηδός ηθοποιός, γνωστότερος περισσότερο για τον ρόλο του κακού στο James Bond, ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και κέρδισε το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου για το The Hunt -μια εκπληκτική ταινία του επίσης Σουηδού Thomas Vinterberg, που εμφανώς κάνει το come back του μέσα απο το Φεστιβάλ.

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία μοιράστηκαν οι Cosmina Stratan και Christina Flutur για το Beyond the Hills του σκηνοθέτη Christian Mungiu.

Φέτος τα βραβεία ήταν σχετικώς αναμενόμενα, αν και πολλοί είχαν σαν φαβορί το γαλλικό Holly Motors. Οι Γάλλοι φαίνεται όμως οτι παραμένουν ρομαντικοί και ταυτόχρονα ρεαλιστές. Τουλάχιστον το Amour αυτό μας έδειξε.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook