Οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, αποτέλεσμα της αβεβαιότητας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, έχουν ήδη οδηγήσει το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 500 μονάδες (στις 485,18 πιο συγκεκριμένα) και τις φετινές απώλειες στο -28,7%. Υστερα από έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς «κατρακύλησε» στα 20,3 δισ. ευρώ, όταν πριν από περίπου πέντε χρόνια μόνο η Εθνική Τράπεζα είχε μεγαλύτερη αξία στο Χ.Α. (22,8 δισ. ευρώ).

Οι τιμές των μετοχών έχουν επιστρέψει στα ονομαστικά επίπεδα του Ιανουαρίου του 1990 και όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος αναλύσεων της «Beta Securities» Μάνος Χατζηδάκης, «το Χρηματιστήριο έχει ακυρώσει διαδοχικά τη βαλκανική επέκταση, τα ολυμπιακά έργα, την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, την είσοδο της χώρας στις ανεπτυγμένες αγορές και οδεύει προς τη δεκαετία του \’80, τιμολογώντας την ακραία εκδοχή των απαισιόδοξων σεναρίων που κυκλοφορούν στις δεκάδες αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν και αυτή την εβδομάδα αναφορικά με το μέλλον της χώρας».

Η αναζωπύρωση σεναρίων που θέλουν την Ελλάδα να βγαίνει από τη ζώνη του ευρώ και να επιστρέφει στη δραχμή οδήγησε καθ\’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε έντονες ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. Ο πρόεδρος της «Δραξ ΑΧΕΠΕΥ» Παναγιώτης Χριστόπουλος επισημαίνει ότι «οι μαζικές πωλήσεις ελληνικών μετοχών από τους ξένους επενδυτές σε τιμές? όσο όσο οφείλονται εν πολλοίς στην υψηλή αβεβαιότητα που υπάρχει για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». Αναφορικά με τις βραχυχρόνιες προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, βασικός «καταλύτης» εξακολουθούν να είναι οι πολιτικές εξελίξεις καθώς όπως φαίνεται τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα που θα προκύψει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook