Το παξιμάδι της παράδοσης, το παξιμάδι του φτωχού, το παξιμάδι που θρέφει γενιές και γενιές κρητικών. Είναι προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης που μπορεί να καλύψει πολλές ανάγκες είτε διατροφικές είτε ευκολίας είτε απόλαυσης και ευχαρίστησης.

Τι τύπους παξιμαδιού μπορούμε να συναντήσουμε;

Κριθαρένιο παξιμάδι ή κριθαροκουλούρα. Η σταρ των παξιμαδιών θα μπορούσαμε να πούμε. Παρασκευάζεται από κριθάρι ολικής άλεσης και λιγότερο σιτάρι.

Παξιμάδι σίκαλης. Γίνεται από αλεύρι σικάλεως ολικής άλεσης και ελαιόλαδο

Σταρένιο παξιμάδι. Γίνεται από στάρι ολικής άλεσης

Επτάζυμο παξιμάδι. Από λευκό και καλοκοσκινισμένο αλεύρι.

Μιγαδερό παξιμάδι. Χρησιμοποιείτε μισό μισό σταρένιο με κρίθινο αλεύρι.

Σε όλους τους τύπους χρησιμοποιείτε προζύμι και παρθένο ελαιόλαδο και φυσικά καλό θα ήταν να προτιμήσετε αυτά που δεν έχει γίνει προσθήκη βελτιωτικών, συντηρητικών και άλλων πρόσθετων.

Εξάλλου ήταν ο τρόπος να διατηρούν για καιρό το ψωμί τους οι παλιοί οπότε η χρήση οτιδήποτε άλλου είναι περιττή.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
(Βιογραφικό σημείωμα)